latinica  ћирилица
28/03/2017 |  14:04 ⇒ 14:05 | Аутор: РТРС

ИРБ: Једнократна отплата кредита не утиче на пласмане

Инвестиционо-развоја банака Републике Српске саопштила је да пријевремена једнократна отплата кредита Свјетске банке ни на који начин неће утицати на њене будуће пласмане.
ИРБ РС - Фото: РТРС
ИРБ РСФото: РТРС

"ИРБ је ликвидна у тој мјери да може да пласира и више него што је планом пласмана предвиђено, уколико се за то укаже потреба", наводе у овој банци.

У саопштењу се додаје да је ИРБ обавијестила Владу Српске да је у позицији високе ликвидности, односно да располаже значајним средствима на рачунима својих фондова, због чега је суочена с проблемом орочавања тих средстава, јер пословне банке, због преликвидности банкарског сектора, нису спремне да закључују уговоре о орочењу.

Из ИРБ-а наводе да су, у циљу смањења валутног ризика на дужи временски период, разматрали могућности једнократне отплате кредита Свјетске банке и дјеловали у најбољем интересу Фонда за развој и запошљавање, "са пажњом доброг домаћина".

"У том смислу, Влада Републике Српске је донијела одлуку којом је Фонду за развој и запошљавање омогућена једнократна отплата тих кредита. Одлуком о коришћењу средстава револвинг фонда из 2004. године, дефинисано је да Влада може да измијени услове коришћења ових средстава у случају промијењених околности и указане потребе", наводи се у саопштењу.

Извор: Срна