latinica  ћирилица
28/03/2017 |  13:09 ⇒ 29/03/2017 | 10:39 | Аутор: РТРС

Додик и Цвијановић: Приједлог декларације - подметнуто кукавичје јаје (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да је Приједлог декларације о Дејтонском мировном споразуму подметнуто кукавичје јаје на политичко-дилетантски начин и неписмено.
Цвијановић - Додик (фото: www.presrs.com) - Фото: архив
Цвијановић - Додик (фото: www.presrs.com)Фото: архив

"Скривена намјера овог документа јесте да се у Републици Српској донесе нешто слично као у Парламенту Федерације БиХ. Никаквих консултација о овом документу у Српској није било", рекао је новинарима Додик.

Он је подсјетио да Република Српска има Устав и опредјељење да жели слово Дејтонског споразума.

"У наведеној декларацији се не спомиње враћање отетих надлежности Српској и како се то мисли урадити. Мене би радовало да СДС предложи овако нешто, али у декларацији видимо замрзавање неких ствари и уплитање у односе у ФБиХ. Да вам кажем - све ово сам чуо, а нисам читао декларацију, јер када сам видио њене контуре, знао сам да Народна скупштина овај документ не може усвојити", додао је Додик.

На питање да ли зна за информацију да Војин Митровић напушта дјеловање са СНСД-ом у Народној супштини Републике Српске, Додик је рекао да не зна.

"СДС-ова декларација препуна мањкавости"

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас новинарима у Бањалуци да је препун мањкавости СДС-ов Приједлог декларације о заштити Општег оквирног споразума за мир у БиХ и убрзаног пута ка ЕУ, као стратешким циљевима Српске.

Цвијановићева је изјавила да ова декларација улази чак и у сферу демагогије, јер налаже да сви треба да се чврсто придржавају Реформске агенде, а онда исте политичке структуре на нивоу БиХ, иако подржавају ту агенду, не извршавају своје обавезе.

"Још горе од тога је да смо ми овдје у Народној скупштини прошле године послали бар 15 закона директно проистеклих из Реформске агенде, а да исти људи који говоре о тој агенди у декларацији, нису подржали ниједан од тих закона", рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да се у декларацији велича БиХ, а омаловажава Српска, те поменула враћање изворним принципима Дејтонског споразума.

Цвијановићева је додала да је требало да представници СДС-а направе и консултације о декларацији.

"Ово је само њихов покушај да покажу како наводно нешто могу да раде и како су они ти који могу да мобилишу неку вољу, при томе понудивши документ који је, мало је рећи, препун мањкавости и замки за Српску. Требали су да понуде документ који јасно позиционира Српску, њена овлаштења и улогу у складу с Дејтоном. Лош текст", закључила је Цвијановићева.

Извор: Срна