latinica  ћирилица
28/03/2017 |  12:37 ⇒ 13:57 | Аутор: РТРС

Цвијановић: БиХ не може у ЕУ док има високог представника

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас да није могуће да једна замља постане члан ЕУ све док има високог представника.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановићева је рекла да у том смислу није могуће ни да БиХ добије статус кандидата, а приступање БиХ ЕУ у идеалним условима било би 10 до 12 година након стицања кандидатског статуса.

Одговарајући на посланичка питања током "Актуелног часа" у Народној скупштини Републике Српске, она је рекла да је питање безбједности приоритетно за Српску и да се морају јачати полицијске структуре које су обиљежје Српске.

"Било је значајних улагања. Око 400 возила за полицију је набављено за нешто више од 12 милиона КМ прије двије године, а лани је око осам милиона КМ уложено у потребе савременог наоружања и опреме. Ту је и пројекат реконструкције касарне `Залужани`, за шта је потребно 6,5 милиона КМ", рекла је Цвијановићева.

Она је додала да су извршене организационе промјене ради повећања нивоа опште безбједности, како би Српска била способна да се одупре пријетњама тероризма.

Када је ријеч о словеначкој тужби пред Арбитражним судом у Вашингтону против БиХ у вези са Термоелектраном "Угљевик један", Цвијановићева је рекла да је ријеч о огромним износима потраживања, изражавајући наду да ће све то завршити без посљедица и штете по Српску.

"Наставак овог абитражног спора очекује се крајем ове године", рекла је Цвијановићева.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић очекује да у току године буде започет процес постепеног реструктурисања предузећа "Жељезнице Републике Српске".

Цвијановићева је напоменула да су преговори са Свјетском банком у вези са реструктурисањем овог предузећа започети прије годину дана и да је "намјера да буде предузет најмање болан процес".

Када је ријеч о подстицајима пољопривредницима, Цвијановићева је навела да је Српска на том плану ухватила ритам за 2016. годину, те да је за прошлу годину исплаћено више од 44 милиона.

"Остало је још 15 милиона да се исплати и да се ухвати ритам за текуће обавезе", навела је Цвијановићева.

Премијер Српске је рекла да би ова средства ММФ-а значајно олакшала извршење буџетских обавеза, али да она нису пресудна.

Када је ријеч о функционисању механизма координације у БиХ, који је у кризи, Цвијановићева је истакла да ту нема стварног помјерања, али да је Српској битно да је тај механизам усвојен на начин који одговара Српској.

"Да ли ће то неко блокирати? Нека блокирају ако им је толико стало до европског пута", поручила је Цвијановићева.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас новинарима у Бањалуци да би посљедица могућег неусвајања закона о акцизама могла бити блокада аранжмана са ММФ-ом. 

Цвијановићева је рекла да су јасне поруке ММФ-а да, ако се обавезе не испуне, аранжамана неће бити као ни одлучивања о новим траншама.

"Прошле године требало је да повучемо двије транше, а повукли смо само једну од 50 милиона КМ", рекла је премијер Српске.

Она је додала да је било предвиђено да се обавезе на нивоу Федерације и БиХ заврше крајем прошле године, након чега би се повукла транша крајем јануара.

"Ево сад је и то изостало. Добили смо нову прилику да све буде урађено до краја априла", рекла је Цвијановићева.

Она је рекла да је било предвиђено да се 2017. године повуче неких 170 милиона КМ.

"Ако се сада редукује, могло би бити максимално 100, 115 милиона КМ, или нула ако аранжман падне", поручила је Цвијановићева и додала да то не зависи од Српске која је своје обавезе извршила.

Цвијановићева је додала да пад аранжмана неће значити колапс система јер се Српска и за тај сценарио припремила.

Она је рекла да је Владино повлачење средстава из Инвестиционо-развојне банке Српске било законито и да та банка има на рачуну више од 100 милиона КМ ликвидних средстава.

 

Извор: Срна