latinica  ћирилица
28/03/2017 |  12:06 ⇒ 13:17 | Аутор: РТРС

У току године почетак реструктурисања "Жељезница"

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић очекује да у току године буде започет процес постепеног реструктурисања предузећа "Жељезнице Републике Српске".
Жељезнице Републике Српске - Фото: РТРС
Жељезнице Републике СрпскеФото: РТРС

Цвијановићева је напоменула да су преговори са Свјетском банком у вези са реструктурисањем овог предузећа започети прије годину дана и да је "намјера да буде предузет најмање болан процес".

Она је додала да је евидентан проблем вишка радника и да ће то питање бити рјешавано кроз пензионисање, отпремнину или преквалификацију одређеног броја радника, да би задржали радно мјесто или прешли на ново.

Премијер Српске је додала да ће се приликом прављења систематизације водити рачуна и о броју радника у управи предузећа.

Одговарајући на посланичка питања у Народној скупштини Републике Српске, Цвијановићева је рекла да је Влада у преговорима са синдикатима буџетских корисника када је ријеч о измирењу дуговања по основу накнада из колективног уговора, те да је ријеч о износу од укупно око 11 милиона КМ.

"То нису прецизни подаци, јер постоји одређени број радника који су добили судске пресуде и гдје је у току судски процес. Очекујемо ускоро тачне податке, да би могли ићи у измирење обавеза у једнаким ратама", рекла је Цвијановићева.

Она је појаснила да је приједлог Владе да просвјетни радници, према којима су дуговања највећа, буду изједначени са осталим буџетским корисницима када је ријеч о измирењу дуговања по годинама.

"Влада је понудила да се дуговања по основу 2011, 2012, 2013. и 2014. године просвјетним радницима измире кроз три мјесечне рате које би текле од априла, када би се исплаћивале накнаде за ову годину, а да онда остали износи за 2015. и 2016. годину се исплате у 15 рата, што би се односило и на остале буџетске кориснике", рекла је Цвијановићева.

Она је додала да би крајем седмице требало поново да почну преговори са социјалним партнерима када је ријеч о општем колективном уговору.

Премијер Српске је рекла да је евидентно повећање броја запослених у Републици Српској, те очекује да ове године тај број буде и већи од 260.000.

Она је навела да је Влада кроз акционе планове остварила повећање броја радних мјеста, те да овогодишњи такав план предвиђа износ од 16,8 милиона КМ за запошљавање додатних 4.000 лица, прије свега, борачке популације.

"Показатељи из септембра 2016. године, када их упоредите са 2013. годином, показују да је број запослених повећан за 20.000, број незапослених смањен за 30.000. Показатељи из 2016. у односу на 2015. годину показују да је број запослених повећан за 9.000, а број незапослених смањен за 8.000", закључила је Цвијановићева.

Извор: Срна