latinica  ћирилица
28/03/2017 |  09:48 | Аутор: РТРС

Наставак конститутивне сједнице Собрања

У Скопљу ће данас у подне бити настављена конститутивна сједница македонског парламента на којој би требало да буду изабрани предсједник, замјеник предсједника и чланови Комисије за избор и именовање, као и предсједник Собрања.
Македонско Собрање -
Македонско Собрање

Конститутивна сједница Собрања почела је 30. децембра. Истог дана засједање је прекинуто, а настављено је јуче.

Посланици ВМРО-ДПМНЕ током јучерашњег дана затражили су да предсједник парламента буде изабран из побједничке посланичке групе, односно њихове странке.

Посланици СДСМ захтијевали су што хитнији избор чланови комисије, а њихова парламентарна већина, коју су оформили са партијама из албанског политичког корпуса предложила је да се посланик из редова Демократске уније за интеграцију /ДУИ/ Талат Џафери изабере за предсједника Собрања.

За дискусије на данашњем наставку сједнице пријављено је педесетак посланика, углавном из редова ВМРО-ДПМНЕ.

Раније је договорено да Комисију за избор и именовање чини шест посланика из ВМРО-ДПМНЕ, пет из СДСМ и по један и ДУИ и албанске странке "Беса".

Партије су сагласне да за предсједника комисије буде изабран Илија Димовски.

Пријевремени парламентарни избори у Македонији одржани су 11. децембра прошле године.

У нови сазив Собрања који чине 120 посланика, ВМРО-ДПМНЕ освојила је 51 мандат, СДСМ 49, ДУИ 10, странка "Беса" пет, Коалиција за Албанце три и Демократска партија Албанаца /ДПА/ две посланичка мандата. 

Извор: Срна