latinica  ћирилица
28/03/2017 |  08:30 ⇒ 08:50 | Аутор: РТРС

Ни Бушмани нису што су били!

Припадници племена Сан у Јужној Африци које већином знамо као Бушмане, предмет су научних истраживања већ деценијама. Међутим, сада и они траже нешто заузврат – поштовање.
Бушмани - Фото: Getty Images
БушманиФото: Getty Images

Бушмани су објавили етички кодекс у оквиру Труст пројекта у ком траже да научници испоштују одређене услове, као што је тражење одобрења за истраживање од савјета племена Сан, да не фотографишу појединце без њиховог одобрења, да одговарају за истинитост резултата истраживања.

Они такође траже да научници подијеле са остатком свијета користи од студије, при чему се мисли на знање, а не на новац.

- Током посљедњих неколико деценија преплавили су нас истраживачи - каже Хени Сворт, директорка Јужноафричког инситута племена Сан.

- Истраживање се не доводи у питање, али треба да се обавља по одређеним стандардима - сматра она.

Иако кодекс није правно обавезујући, истраживачи који га буду кршили неће више моћи да се баве истраживањем у овом дијелу Африке.

Сан је прва заједница у Африци која је усвојила такав кодекс, а часопис Натура пише да су га саставиле вође група Ксун, Кве и Комани, који заједно представљају 8.000 људи у Јужноафричкој Републици.

Извор: Агенције