latinica  ћирилица
28/03/2017 |  08:08 ⇒ 13:34 | Аутор: РТРС

Закон о акцизама пред СМ БиХ, упитна подршка СДС-а (ВИДЕО)

Усвајање ових закона један је од услова испуњавања захтјева из аранжмана са Међународним монетарним фондом.
Савјет министара БиХ - Фото: СРНА
Савјет министара БиХФото: СРНА

У Сарајеву је у току сједница Савјета министара БиХ, а на дневном реду је Закон о акцизама БиХ који је један од услова испуњавања захтјева из аранжмана са ММФ. Из СДС-а су раније најавили, да овај закон неће добити њихову подршку.

Министар спољне трговине и економских односа у СМ, Мирко Шаровић, рекао је да је питање да ли ће Закон о акцизама добити подршку Савеза за промјене. Шаровић каже да су спремни да разговарају са ММФ-ом и владама ентитета да би се кроз аранжман са ММФ-ом, односно путем Закона о акцизама нашло и рјешење за пољопривреднике.

Истовремено, министар финансија и трезора у СМ, Вјекослав Беванда, упозорио је да ће без аранжмана са ММФ-ом бити угрожени буџети ентитета и кантона. Специјални представник ЕУ и шеф Делегације ЕУ у БиХ, Ларс Гунер Вигемарк, оцијенио је да аранжман БиХ са ММФ-ом није угрожен, уколико институције ураде свој дио посла.

Подсјећамо, из Министарства финансија Републике Српске раније су саопштили да евентуално повећање акциза неће утицати на цијену дизел горива које пољопривредници у Српској користе у пољопривредној производњи.

Након што је 24. марта истекао редовни рок за испуњавање обавеза за наставак аранжмана, ММФ је продужио рок до 31. марта. Усвајање Закона о акцизама којим се предвиђа повећање акциза на гориво за 15 фенинга за литар, један је од услова за наставак аранжмана са ММФ-ом.

Из Савјета министара БиХ саопштено је да је на дневном реду сједнице приједлог одлуке о спровођењу мјера ради остварења квантитативних критеријума и индикативних циљева усаглашених писмом намјере по Проширеном аранжману са ММФ-ом за институције БиХ.