latinica  ћирилица
28/03/2017 |  07:52 ⇒ 29/03/2017 | 07:51 | Аутор: РТРС

НСРС о Приједлогу декларације о заштити Дејтонског споразума (ВИДЕО)

У поподневном дијелу засједања посланици су завршили расправу о Декларацији о заштити Општег оквирног споразума за мир у БиХ и убрзаног пута ка ЕУ, као стратешким циљевима Републике Српске. Предлагач, СДС-ов Вукота Говедарица поручио је да овај документ долази у право вријеме, а да су наводи како се тиме наноси штета Републици Српској, нетачни. Посланици су размотрили и Измјене и допуне Закона о ветеринарско – медицинским производима.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

20.13... Народна скупштина Републике Српске размотрила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о ветеринарско-медицинским производима којим су прецизније деинисани производња, регистрација и промет ових производа на велико и мало, као и њихова употреба и контрола квалитета.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић навео је да је ријеч о производима за заштиту здравља животиња.

"То је потребно ради адекватне заштите здравља и интереса потрошача и произвођача", рекао је Мирјанић.

Он је додао да ови производи имају важну улогу у контроли и превенцији болести, као и патњи животиња, али и да могу узроковати велику штету околини, животињама и људима ако се не користе исправно.

"С циљем пооштравања контроле употребе ветеринарско-медицинских производа брисане су одредбе на основу којих је велепродаја могла фармама организованим у форми правног лица испоручити те производе за сопствене потребе", рекао је Мирјанић и додао да ветеринарске апотеке имају обавезу да промет ветеринарско-медицинских производа врше са начелима добре праксе.

Овим законом уводи се комисија за преглед објеката, коју рјешењем формира ресорни министар с циљем да прегледом утврди да ли подносилац захтјева испуњава прописане услове за вршење промета ветеринарско-медицинским производима на велико и на мало.

У случају да комисија утврди да подносилац захтјева испуњава прописане услове, сачињава записник на основу кога министар доноси рјешење којим се одобрава промет ветеринарско-медицинских производа на велико, односно на мало.

Привредна друштва која врше промет на велико, односно на мало ветеринарско-медицинских производа обавезна су да испуне прописане услове прије почетка вршења ових дјелатности, чиме се обезбјеђује примарна заштита потрошача.

"Тиме наша земља показује да има ефикасан систем контроле производње и промета ветеринарско-медицинских производа ради квалитетније здравствене заштите, а тиме и здравља људи", рекао је Мирјанић и додао да је Нацрт усклађен са директивама ЕУ, чиме је омогућен извоз производа животињског поријекла на тржиште ЕУ.

Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић закључио је данашњу сједницу која ће бити настављена сутра у 10.00 часова.

20.13... Шеф Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Вукота Говедарица рекао је да су Приједлог декларације о заштити Општег оквирног споразума за мир у БиХ и убрзаног пута ка ЕУ, као стратешким циљевима Републике Српске, чији је предлагач, писале српске главе и истакао да је увјерен да је прави моменат за њено усвајање.

Говедарица је нагласио да је прави тренутак да се разговара о заштити Дејтонског мировног споразума и европској будућности, као значајним интересима Републике Српске.

У завршној ријечи након расправе о овом документу, Говедарица је навео да је декларација предложена у моменту када је Европски парламент донио резолуцију којом дефинише додатну федерализацију БиХ, што за Српску никада неће бити прихватљиво.

"Не оспоравамо хрватском народу да се бори за своја права, али не дозвољавамо да то буде на штету територијалног интегритета Републике Српске", поручио је Говедарица и позвао да се у ФБиХ договоре како да хрватски народ оствари своја права.

Он каже да се у овој декларацији види садашњост, али и будућност у којој се налазе европске вриједности у којима постоји владавина права и бољи стандард.

"Добро су познати дејтонски принципи - принцип дијалога и разумијевања, јер само на таквим темељима може да живи БиХ у којој своје мјесто имају сва три народа и оба ентитета", рекао је Говедарица.

Он је навео да БиХ касни у ЕУ интеграцијама за разлику од земаља у окружењу, те додао да је стратешки интерес Српске да прати Србију у ЕУ интеграцијама.

Говедарица је изразио жаљење што није постигнута сагласност у вези са овим документом, те потврдио да је на Колегијуму предложено да буде повучена, али да Клуб СДС-а није то прихватио.

"Понудили смо ову декларацију на начин како мислимо да она треба да изгледа, надајући се да то може бити став Народне скупштине. Очигледно нема сагласности и жао ми је", каже Говедарица.

19.50... Посланик Клуба коалиције "Домовина" у Народној скупштини Републике Српске Адмир Чавка рекао је да је Дејтонски мировни споразум зауставио рат и донио мир у БиХ, али да је, нажалост, многима служио као "шведски сто" који су користили на разне начине.

Током расправе о Приједлогу декларације о заштити Општег оквирног споразума за мир у БиХ и убрзаног пута ка ЕУ, као стратешким циљевима Републике Српске, чији је предлагач народни посланик Вукота Говедарица, Чавка је рекао да се у БиХ политички субјекти врте у круг 22 године и не рјешавају проблеме, попут економских питања, корупције или одласка младих.

Он сматра да би Народна скупштина требало да се бави тим питањима, те предложио да буде одржана тематска сједница о тим темама.

Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић истакао је да је овај документ коректан и да може бити прихватљив за све политичке странке, те да је евидентна снажна сујета појединаца који не могу прихватити да је СДС предложио текст декларације.

Он сматра да у овом документу нема ништа спорно, те да би требало да сви буду за трајно очување Дејтонског мировног споразума и за убрзани европски пут БиХ и Републике Српске, као једног од приоритетних интереса Српске.

"Не видим у чему је проблем да охрабримо институције Републике Српске и представнике Српске у институцијама БиХ да раде на економском јачању и развоју Српске, изградњи демократских стандарда и јачању владавине права", нагласио је Бореновић.

Посланик Српске радикалне странке Републике Српске Миланко Михајилица рекао је да је озбиљан проблем што нема спремности међу политичким странкама у Народној скупштини да постигну консензус у вези са важним питањима, попут ове декларације.

Он је рекао да би било добро да овај документ буде усвојен, али и да сви треба да дају допринос да се направи што бољим.

Михајилица је напоменуо да од потписивања Дејтонског мировног споразума постоје различити ставови народа који живе у БиХ у вези са тим споразумом а који су временом постали дијаметрално супротни ставови.

Он је подсјетио да је Народна скупштина до сада усвајала разне декларације које су се бавиле примјеном и кршењем Дејтонског мировног споразума, незаконитог дјеловања високог представника у БиХ и наметањем закона.

19.01 Посланик СДС-а Давор Шешић изразио је наду да ће Приједлог декларације о заштити Општег оквирног споразума за мир у БиХ и убрзаног пута ка ЕУ, као стратешким циљевима Републике Српске, данас бити донесен у Народној скупштини Републике Српске, јер постоје снаге које не желе Српску на мапи БиХ.

Он је, током расправе о овој декларацији коју је предложио посланик СДС-а Вукота Говедарица, подсјетио да је Дејтонски мировни споразум зауставио рат и страдања и донио признавање Српске.

"Нема смисла да се СДС-у оспорава оваква декларација, јер је руководство ове странке, заједно са народом, створило Српску", рекао је Шешић.

Посланик СНСД-а Драго Калабић истакао је да српски политичари, били они у власти или опозицији, треба да извуку поуке из међусобне несарадње која се дешавала у протеклом периоду и када је ријеч о преношењу надлежности са Српске на ниво БиХ, мимо Дејтона. Он је рекао да је циљ центара моћи да играју на карту српског нејединства у Републици Српској.

"Заговорник сам јединства, али не слажем се са неким дометима ове декларације", нагласио је Калабић.

Посланик НДП-а Драган Чавић оцијенио је да иницијативе о федерализацији БиХ пред Европским парламентом најављују одустајање од Дејтонског споразума, због чега СДС-ова декларација долази у право вријеме. Он је рекао да би ову декларацију било добро договорити како би испунила свој циљ, а то је непристајање на промјену Дејтонске позиције Српске.

17.47... Посланик СДС-а Желимир Нешковић сматра да је у посљедње вријеме евидентно јачање ванинституционалног дјеловања одређених политичких партија из Федерације БиХ, због чега је оправдана и у право вријеме припремљена декларација о заштити Општег оквирног споразума за мир у БиХ.

Нешковић каже да те партије никада нису престале да се баве измјенама или укидањем Дејтонског мировног споразума, а да им је крајњи циљ укидање Републике Српске.

Током расправе о Приједлогу декларације о заштити Општег оквирног споразума за мир у БиХ и убрзаног пута ка ЕУ, као стратешким циљевима Републике Српске, чији је предлагач народни посланик Вукота Говедарица, Нешковић је поновио став СДС-а да ова странка води одговорну националну политику, чији је одраз и овај документ.

Посланик СНСД-а Радован Вуковић сматра да је овај документ требало да буде производ више политичких странака.

Он је критиковао ставове појединих посланика да се ова декларација може дорадити, те додао да то треба бити потпуно нов документ.

"Ово је озбиљно питање и мислим да у наредном периоду шефови клубова треба да сједну и направе декларацију коју ћемо усвојити консензусом", поручио је Вуковић.

Потпредсједник Народне скупштине Ненад Стевандић сматра да декларација треба да буде нешто што ће ујединити људе, и да је "једино горе од лоше конципиране декларације њено коришћење ради препуцавања".

"Ова декларација не афирмише територијални интегритет, ни право нашег народа да одлучује сам на основу Устава и Дејтонског мировног споразума. То су суштинске примједбе и најбоље се виде на начину на који се промовише", истакао је Стевандић.

Он је нагласио да у декларацији, у дијелу гдје се помиње осуда ратнохушкачке политике, треба додати "из Федерације БиХ", јер таква политика не долази из Републике Српске.

17.12... Сједница Народне скупштине Републике Српске настављена је након редовне паузе расправом о Приједлогу декларације о заштити Општег оквирног споразума за мир у БиХ и убрзаног пута ка ЕУ, као стратешким циљевима Републике Српске, чији је предлагач народни посланик Вукота Говедарица.

У Приједлогу декларације наводи се да Народна скупштина, као стратешки интерес Српске, истиче трајно очување "дејтонске" уставне позиције Републике Српске и темељних начела Општег оквирног споразума за мир у БиХ који дефинише равноправност три конститутивна народа и два ентитета у БиХ.

14.59... Шеф Клуба посланика ПДП-а Мирослав Брчкало рекао је да СДС-ов Приједлог декларације о заштити Општег оквирног споразума за мир у БиХ и убрзаног пута ка ЕУ, као стратешким циљевима Српске дефинишу равноправност ентитета и конститутивних народа, те забрану подјеле у БиХ и принципа "један човјек, један глас".

Брчкало је, током расправе о Приједлогу декларације у Народној скуштини, рекао да је Дејтонски споразум најмање лоше рјешење у БиХ, а да је све остало у БиХ авантура.

"Циљ декларације је да се заустави авантуристичка политика", рекао је Брчкало и додао да је циљ да се рјешавају основна животна питања у Српској.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Радован Вишковић је реплицирајући Брчкалу рекао је да је циљ усвајања декларације да се СНСД и Милорад Додик оцијене као реметилачки фактор пред међународним фактором, те да се заштити Бакир Изетбеговић.

У Народној скупштини у току је редовна пауза до 17.00 часова.

14.25... Посланик Коалиције "Домовина" Сенад Братић рекао је да ће ова посланичка група подржати СДС-ов Приједлог декларације о заштити Општег оквирног споразума за мир у БиХ и убрзаног пута ка ЕУ, као стратешким циљевима Републике Српске. Братић је током расправе о приједлогу декларације у Народној скупштини навео да је тај документ добар материјал да се у Српској и Федерацији БиХ /ФБиХ/ смање тензије и крене у позитивном смјеру, у коме ће приоритети бити економија, запошљавање и испуњавање обавеза БиХ за приступ ЕУ.

Шеф Клуба посланика СДС-а Вукота Говедарица, који је предлагач декларације, рекао је да тај документ није прављен да прави кризу и конфликте.

Он је навео да у вези с тим неће водити популистичку, већ одговорну националну политику.

Посланик СНСД-а Драго Калабић оцијенио је симптоматичним подршку "Домовине" декларацији, додавши се иза свега "нешто кува", јер бошњачки политички фактор у том документу не види ни референдум, ни Дан Републике.

Посланик ПДП-а Драган Галић је рекао да је декларација рам за дјеловање свих српских политичких представника на очувању Српске и јачању њене економије и друштва у оквиру ЕУ.

Посланик СНСД-а Вања Бајић наводи да је ова декларација контрадикторна, прије свега када се говори да се треба супротставити покушајима мијењања Општег оквирног споразума за мир у БиХ без сагласности свих страна из Дејтонског мировног споразума.

"Значи нема промјене без сагласности свих страна. А онда, наводите да је став Републике Српске да не дође до промјене Дејтонског споразума. Значи - или га мијењамо или не", упитао је Бајић.

13.40... СНСД не може подржати Приједлог декларације о заштити Општег оквирног споразума за мир у БиХ и убрзаног пута ка ЕУ, као стратешким циљевима Републике Српске, чији је предлагач посланик Вукота Говедарица, јер не садржи многе важне елементе који указују на тренутну ситуацију у БиХ, каже шеф Клуба СНСД-а у парламенту Српске Радован Вишковић. "Не помиње се високи представник у БиХ. Какав је европски пут БиХ са канцеларијом високог представника?", упитао је Вишковић током расправе о овом документу.

Он је навео да се у Сарајеву свакодневно свјесно крши Дејтонски мировни споразум с циљем што мање изворног овог споразума, а све више централне власти БиХ.

Вишковић је поручио да се СНСД увијек залагао за Дејтонски споразум и европски пут БиХ, као и да Република Српска има активну улогу у том процесу.

Он је напоменуо да је на Колегијуму Народне скупштине тражио да ова декларација буде повучена са дневног реда да би сви политички фактори у Српској заједно донијели декларацију која би осликала тренутну позицију српског народа и Српске у БиХ.

Шеф Клуба посланика ДНС-а Споменка Стевановић поручила је да посланици ове странке неће подржати ову декларацију, јер у њеној изради нису радили и други политички субјекти у Српској.

"Декларација је дошла као једностран акт једне странке. То доживљавам као да ДНС до сада није био за европски пут и Дејтонски споразум, а од данас, ако гласамо, онда ћемо као бити", рекла је Стевановићева.

Посланик Напредне Српске Горан Ђорђић рекао је да је ова декларација правовремена, добра и тачна, те поручио владајућим странкама у Српској да се одлуче да ли су за дејтонску БиХ.

"Није тачно да се не помињу институције Републике Српске. Није тачно да ова декларација не штити интересе српског народа у оквиру Дејтона", истакао је Ђорђић.

И посланик СДС-а Недељко Гламочак сматра да је право вријеме да ова декларација буде донесена, јер се "круни" Дејтонски мировни споразум.

Он сматра да је прави тренутак за доношење, с обзиром да однос Хрватске према унутрашњим стварима у БиХ, али и заговарања Европског парламента за федерализацијом, а на иницијативу хрватских посланика и све чешћег заговарања политичких субјеката из Српске за трећи ентитет у БиХ.

12.30... Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас да није могуће да једна замља постане члан ЕУ све док има високог представника.

Цвијановићева је рекла да у том смислу није могуће ни да БиХ добије статус кандидата, а приступање БиХ ЕУ у идеалним условима било би 10 до 12 година након стицања кандидатског статуса.

Одговарајући на посланичка питања током "Актуелног часа" у Народној скупштини Републике Српске, она је рекла да је питање безбједности приоритетно за Српску и да се морају јачати полицијске структуре које су обиљежје Српске.

12.00... Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић очекује да у току године буде започет процес постепеног реструктурисања предузећа "Жељезнице Републике Српске".

Цвијановићева је напоменула да су преговори са Свјетском банком у вези са реструктурисањем овог предузећа започети прије годину дана и да је "намјера да буде предузет најмање болан процес".

Она је додала да је евидентан проблем вишка радника и да ће то питање бити рјешавано кроз пензионисање, отпремнину или преквалификацију одређеног броја радника, да би задржали радно мјесто или прешли на ново.

.....................................................................................................................................................................................

У Приједлогу декларације наводи се да Народна скупштина, као стратешки интерес Српске, истиче трајно очување "дејтонске" уставне позиције Републике Српске и темељних начела Општег оквирног споразума за мир у БиХ који дефинише равноправност три конститутивна народа и два ентитета у БиХ.

"Свако нарушавање ових начела, мајоризација било ког од конститутивних народа, или једнострани покушај унутрашње територијалне и сваке друге уставне прекомпозиције БиХ неприхватљиви су са становишта интереса Републике Српске", истиче се у Пријелогу текста декларације.

Народна скупштина Републике Српске требало би да разматра Нацрт кодекса о понашању народних посланика којим се утврђују етичка правила и стандарди понашања народних посланика у остваривању њихових права и вршењу дужности.

Циљ Кодекса је очување, афирмација и унапређивање угледа и достојанства народног посланика и јачање повјерења грађана у Народну скупштину Републике Српске.

Посланици би требало да разматрају Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о ветеринарско-медицинским производима и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о водама.

Требало би да буде разматран Приједлог одлуке о измјенама и допунама Пословника Народне скупштине Републике Српске и Приједлог програма рада Народне скупштине Републике Српске за 2017. годину.

Народна скупштина Републике Српске требало би да разматра и Приједлог одлуке о капиталној инвестицији и дугорочном задуживању Српске за реализацију пројеката санације, адаптације, реконструкције и изградње комплекса Касарне "Крајишких бригада" Залужани, те Приједлог одлуке о капиталној инвестицији и дугорочном задуживању Републике Српске за набавку хеликоптера.

Пренос сједнице Парламента Српске је на нашем РТРС Плус-у.

Извор: РТРС/Срна