latinica  ћирилица
28/03/2017 |  07:48 ⇒ 19:11 | Аутор: РТРС

Додик и Радојичић: Влада преузела дуг од бањалучке Топлане према "Оптими" (ВИДЕО)

Предједник Републике Српске Милорад Додик и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић сагласили су се данас да је овом граду потребан нови имиџ и да је у том погледу важна сарадња Градске управе и Владе Српске у његовом развоју.
Додик са градоначелником Бањалуке Игором Радојичићем - Фото: РТРС
Додик са градоначелником Бањалуке Игором РадојичићемФото: РТРС

Додик је рекао да је Бањалука главни град Српске јер су ту смјештене њене институције, те постоји опредјељење да овај град у том смислу има и потребне садржаје.

Говорећи о проблему градске топлане, Додик је истакао да је Влада Српске преузела на себе дуг овог предузећа од 29 милиона КМ према предузећу "Оптима" из Бањалуке.

Према његовим ријечима, "Оптима" има дуговање према Влади РС, па ће на тај начин компезовати дугове, а најавио је и да ће кабинет предсједника финансирати изградњу једног вртића на подручју града.

Радојичић је након састанка рекао да је предсједника Српске упознао о приоритетним пројектима Градске управе, међу којима је рјешавање дуга града од 73 милиона КМ за чије се рефинансирање међународни тендер затвара 31. марта.

Он је додао да је предсједника Срспке упознао да је у току јавни позив за изградњу нове топлане, као и о пројектима који се односе на рјешавање проблема водоснабдијевања.

Састанак Додик-Радојичић

 Кабинет предсјендика Српске финансираће изградњу вртића

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће кабинет предсједника Српске финансирати изградњу вртића у Бањалуци.

Додик је након састанка са градоначелником Бањалуке Игором Радојичићем новинарима рекао да треба да буде договорена локација и да ће град ријешити проблем имовинских односа и пројектовање, а кабинет предсједника Републике Српске обезбиједиће средства која ће додијелити граду како би објекат могао да буде изграђен.

"Веома је важна добра сарадња Градске управе и републичких институција о свим питањима која се односе на развој града. Желимо да заједнички обезбиједимо што је могуће брже рјешавање неких проблема који постоје у граду. Сматрам да је у претходном времену доста урађено у околини града, те је сада вријеме да се ради на његовом новом имиџу", додао је Додик.

Он је подсјетио да се на терет буџета Републике реконструише Клинички центар, да вриједност радова износи око 200 милиона КМ, те да су прва фаза и неке доградње већ почеле.

"Очекујем да ће почетком идуће године бити завршена комплетна реконструкција, што отвара атрактивну зону и за град и Републику на мјесту гдје се тренутно налазе клинике које ће се преселити на Паприковац, коју треба осмислити и створити нешто важно за град", сматра Додик.

Додик је рекао да ће дио средстава од тог земљишта бити уплаћен Клиничком центру за отплату дугова, али да граду треба и нова зграда Медицинског факултета и Средње медицинске школе.

Он је оцијенио да је потребно планирати затварање улице од Народног позоришта Републике Српске до кина "Палас" и осмишљавања тог простора као пјешачке и комерцијално-туристичке зоне.

Говорећи о бањалучкој "Топлани" Додик је рекао да се не смије дозволити да се дође до неизвјесности на почетку сезоне гријања, те да ће подржати изградњу нове топлане.

"То треба што прије урадити да на почетку сезоне гријања имамо и нове и старе могућности и да комбиновањем тога имамо сигурно гријање", додао је Додик.

Додик је истакао да је Влада Српске преузела на себе дуг овог предузећа од 29 милиона КМ према предузећу "Оптима" из Бањалуке јер и ово предузеће има неке обавезе према Републици, те је постигнута сагласност да се то трилатерално ријеши, што ће за трећину смањити дугове "Топлане".

"Реално је очекивати да до почетка сљедеће године завршимо дио ауто-пута од петље у Маховљанима до Друговића, према Прњавору, а у завршним смо фазама договора даље изградње ауто-пута од Бањалуке према Приједору и Мркоњић Граду и средњем Јадрану", навео је Додик и напоменуо да је у завршним преговорима и почетак изградње ауто-пута од Раче према унутрашњости Републике.

Он је поручио да Бањалука мора придобити имиџ средњоевропског града, централног, политичког, финансијског, туристичког и привредног центра Републике Српске.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да је током састанка било ријечи о капиталним пројектима града који се односе на водоснабдијевање и друге друштвене дјелатности, гдје су Влада или републичке институције укључене на одеђен начин, без обзира да ли је ријеч о имовинским односима, великом пројекту "Црна врела" или изградњи вртића и дјечијих игралишта.

"Имамо низ регулационих планова који обухватају цијело урбано језгро, као и друга подручја, тако да смо у прилици да планирамо, конструишемо нови изглед нашег града", додао је Радојичић.

Говорећи о земљишту, на коме су тренутно смјештени Хирургија и Психијатрија, градоначелник је рекао да и град и Клинички центар тврде да је њихово власништво, те да је важно како ће то бити предвиђено регулационим плановима. /

Извор: РТРС/Срна