latinica  ћирилица
27/03/2017 |  20:29 | Аутор: РТРС

Костаракос: Наставити учешће у мировним операцијама

Предсједавајући Војног комитета ЕУ генерал Михаил Костаракос указао је на значај наставка учешћа Оружаних снага БиХ у мировним операцијама, јер се доприноси афирмацији и угледу БиХ у међународној заједници.
ЕУФОР - Фото: Wikipedia
ЕУФОРФото: Wikipedia

Током сусрета са највишим званичницима Министарства одбране и Оружаних снага БиХ, Костаракос је нагласио значај БиХ на путу ка ЕУ и НАТО, истакавши да Оружане снаге треба да наставе да служе на том путу "као темељ и ослонац".

Он је навео да се наставком учешћа у мировим операцијама афирмишу Оружане снаге БиХ, а БиХ постаје "видљивија", саопштено је из Министарства одбране БиХ.

Састанку је присуствовао и одлазећи оперативни командант Еуфора генерал Адријан Бредшо, који је похвалио напоре које Министарство одбране БиХ чини у посљедње вријеме, без обзира на политичке прилике.

Он је рекао да Министарство одбране и Оружане снаге БиХ могу да служе за примјер у БиХ како се ради заједно, предано и јединствено, дајући допринос у операцијама подршке миру, али су и увијек спремни на изазове у помоћи цивилним властима.

Министар одбране БиХ Марина Пендеш информисала је саговорнике о активностима на активирању чланства БиХ у МАП, документу Преглед одбране, уништавању вишкова наоружања и експлозивних средстава, јачању капацитета за пружање помоћи цивилним властима и мировним операцијама, нагласивши да су у протеклом периоду учињени позитивни помаци.

Она је захвалила високој војној делегацији за подршку и нагласила опредјељење Министарства одбране и Оружаних снага БиХ на путу ка евроатлантским интеграцијама.

Састанку, који је одржан поводом примопредаје дужности команданта Еуфора и команданта Оперативне команде Еуфора, присуствовали су и замјеник министра одбране БиХ Сеад Јусић, начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ генерал пуковник Анто Јелеч, нови оперативни командант Еуфора Џејмс Руперт Еверад, одлазећи командант Еуфора генерал-мајор Фридрих Шретер, његов насљедник генерал-мајор Антон Валднер и командант командног елемента ЕУ генерал пуковник Лучијано Портолано.

Извор: СРНА