latinica  ћирилица
27/03/2017 |  18:51 ⇒ 20:59 | Аутор: РТРС

Постаје ли Амор Машовић "вјечни" директор Института за нестала лица БиХ? (ВИДЕО)

Амор Машовић на добром је путу да постане "вјечни" директор Института за нестала лица БиХ. Док Машовић, као и хрватски члан Колегијума директора Института имају само формалну конкуренцију, незванично сазнајемо да се на конкурс пријавило најмање шест Срба. Имају ли шансу, с обзиром да је Управни одбор института имао намјеру да коверте са именима кандидата за директоре отвори вечерас.
Институт за нестале - кандидати за директора - Фото: РТРС
Институт за нестале - кандидати за директораФото: РТРС

Србин у Управном одбору Института Момир Шкиљевић који је недавно гласао за наставак незаконитог финансирања чувања посмртних остатака у ФБиХ, замало је поново подлегао притисцима. Осим што је од Околића самоиницијативно преузео предсједавање, Шкиљевић као да није свјестан да би отварањем коверти био покренут незаконит, али тешко заустављив процес нелегалног именовања руководства Института.

Наводно ће тражити да Савјет министара БиХ попуни упражњено мјесто у привременом Управном одбору, а за неодржавање сједнице наводи друге разлозлоге.

- Једини сам Србин у Управном одбор, нисам добро а једини сам, што аутоматски значи да сједнице нема - каже Момир Шкиљевић, члан Управног одбора Института за нестала лица БиХ.

Видјећемо да ли ће још дуго Шкиљевићу уважавати здравствене проблеме, јер и "вјечни" директор, Амор Машовић, иза којег стоји СДА, чека поновни избор. Формална конкуренција му је Мујо Бегић, шеф канцеларије Института у Бихаћу, а иза Јасмина Одобашића не стоји ниједна политика.

Формални легитимитет свом поновном избору, обезбиједио је, како незванично сазнајемо и Марко Јуришић. Једино су се Срби побринули да дисквалификују Милутина Мишића. Осим Мирка Околића који се зарад директорске одрекао позиције предсједавајућег у управном одбору, сазнајемо да су конкурисали и Драгица Јанковић, шеф финансија Института, Горан Крчмар из Републичког центра за истраживање ратних злочина и двије особе чија имена нисмо сазнали, а наводно су савјетници у кабинетима Мирка Шаровића и Драгана Мектића.

- Њима ће једино жеља бити испуњена ако остане Машовић, Јуришић и буде избачен Милутин Мишић. Апелујем на институције Републике Српске и Србе у заједничким институцијама да се то не деси - наводи Милан Мандић, члан Савјетодавног одбора Института за нестала лица БиХ.

Незаконитости безброј и при именовању привременог управног одбора, који се не може препознати у оснивачким актима Института. Нелегалне пречице и за легализовање руководства које већ годинама ради без мандата.

- Одлучују а не полажу рачуне, немају одговорности, на непромјерен начин покушавају да именују нове директоре, не консултујући Савјетодавни одбор. Све се више уплиће политика и све су више посриједи интереси - наводи Недељко Митровић, предсједник Републичке организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

Варају се ако мисле да ће српске породице сједјети скрштених руку јер, каже Митровић, породице несталих не постоје ради Института. Први корак је захтјев Управном одбору да и породице буду консултоване о избору руководатва Института, а најављују да ће користити и друга грађанска и правна средства.