latinica  ћирилица
27/03/2017 |  18:10 ⇒ 20:56 | Аутор: РТРС

Нове преваре у пензијском систему (ВИДЕО)

Нове преваре у пензијском систему. Фонд ПИО утврдио је да је у 37 случајева злоупотребљено право на породичну пензију за дјецу на редовном школовању. У два случаја, због фалсификовања документације, биће поднесене и кривичне пријаве. Преосталих 35 нису пријавили промјену да су завршили или напустили редовно школовање и тиме су незаконито примали пензије, које ће морати да врате.
Пензије - преваре - Фото: РТРС
Пензије - превареФото: РТРС

Фонд ПИО Републике Српске у оквиру акције "Стоп преварама - до пензије поштено", извршио је провјере статуса корисника породичних пензија за дјецу на редовном школовању у свим средњим школама и факултетима у Републици Српској и земљама у окружењу.

Контролом је утвђено да је од 5225 дјеце злоупупотребљено право на пензију у 37 случајева. Међу тим случајевима, 20 студената примало је пензију и након дипломирања, наводе у Фонду.

- Код седам студената радило се о томе да се пет исписало са факултета, а да о томе нису обавијестили Фонд ПИО и два драстична случаја да је дошло до фалсификованја школске потврде. Закон то дефинише као кривично дјело - наводи Тихомир Јоксимовић портпарол Фонд-а.

Реаговало је и Удружење дјеце погинулих бораца "Наслеђе", међу којима је значајн број студентат који остварују право на пензију.

- Ако има таквих примјер, ми се морамо оградити од таквих случајева јер ти изузеци наносе штету и углед осталој честитој дјеци погинулих бораца који желе сачувати своје достојанство, али и достојаснтво наших очева - Бранислав Шушљик из овог удружења.

Осим студената, осморо дјеце наставило је да прима породичну пензију иако су напустили среднје школе. У Фонду подсјећају да право на породичну пензију имају дјеца која се школују, најкасније до навршене 26 године.

- Ако не постоји чињеница школовања за 16-годишњака, нема права на пензију, безусловно је само за дјецу до 15 година, то је ниво основног образовања - каже Јоксимовић.

Фонд ПИО Републике Српске овакве провјере започео је 2015. године и обављају их два пута годишње- на крају зимског и љетњег семестра.