latinica  ћирилица
27/03/2017 |  17:45 | Аутор: РТРС

Којић: Тужилаштво и Суд БиХ - тенденциозни

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић сматра да Тужилаштво и Суд БиХ раде тенденциозно, са једином намјером да Срби буду једини кривци за сва ратна дешавања у БиХ из деведесетих година прошлог вијека.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

"Не желимо ниједног момента да амнестирамо стварно одговорна лица из било којег, па и српског народа", рекао је Којић Срни.

Према његовим ријечима, неприхватљив је начин примјене Кривичног закона БиХ јер се Србима стављају на терет најтежа кривична дјела, а тенденциозна је и примјена командне одговорности за војна лица српске националности која су била на одређеном мјесту за нешто што се десило, а на што нису могли утицати.

Којић је рекао да није спорна ни примјена командне одговорности, али да она мора бити једнака за све.

"Од укупно више од 2.000 година изречених казни затвора пред Судом БиХ, Србима је одређено 1.600 година или 79 одсто укупно изречених казни, док је за злочине над Србима донесено свега осам одсто казни затвора", прецизирао је Којић.

Он је напоменуо да је Тужилаштво БиХ од самог свог оснивања неуставна категорија и да се понаша дискриминаторски, због чега дефинитивно не треба да постоји.

"Тужилаштво и Суд БиХ покушавају да креирају историју засновану на лажним оптужбама и пресудама. Срби не траже никакву врсту баланса јер ће се баланс направити сам ако се оптужују и осуђују лица из свих народа одговорна за ратне злочине, а овдје је једина намјера да Срби једини буду одговорни", истакао је Којић.

Он је рекао да Република Српска не смије дозволити да Суд и Тужилаштво БиХ Србима пишу историју, због чега је на институцијама Републике Српске да доказују шта се десило током протеклог рата у БиХ и да вансудским путем утврђује чињенице.

"У БиХ треба исправити неправду у смислу ретроактивне примјене Кривичног закона БиХ јер Тужилаштво и Суд БиХ свјесно узимају Кривични закон БиХ из 2003. године и послије одлуке Суда у Стразбуру примјењујући измишљено кривично дјело злочин против човјечности како би Срби били оптужени и осуђени на казне дуготрајног затвора - дуже од 20 година, што је крајње недопустиво", каже Којић.

Породице процесуираних припадника Војске и МУП-а Републике Српске за ратне злочине траже од представника српског народа у институцијама Републике Српске и БиХ да се "коначно одреде према Србима које су осудили Суд и Тужилаштво БиХ" и да прекину реформу правосуђа "док се не исправи досадашња неправда нанесена српским осуђеницима".

Породице осумњичених, оптужених и осуђених припадника Војске и МУП-а Републике Српске за кривична дјела ратних злочина наглашавају да Суд и Тужилаштво БиХ, најблаже речено, спроводе расну дискриминацију према припадницима српског народа примјеном тежег закона приликом изрицања пресуда за дјела ратних злочина.

Они у захтјеву за заштиту од дискриминације, упућеном представницима српског народа у институцијама Републике Српске и БиХ, појашњавају да се према Србима примјењује тежи Кривични закон БиХ из 2003. године, а према Бошњацима блажи СФРЈ за иста дјела.

Извор: СРНА