latinica  ћирилица
27/03/2017 |  16:28 | Аутор: РТРС

Будите се ноћу ради одласка у тоалет? Ево рјешења

Многи људи, нарочито они старији од 50 година, буде се и по више пута током ноћи зато што осјећају потребу да оду у тоалет.
Ноћно мокрење    Фото: Thinkstock) -
Ноћно мокрење Фото: Thinkstock)

Љекари упозоравају да овај проблем, који можда дјелује тривијално, заправо доводи до мањка сна, иритираности и сталног умора. Међутим, ново истраживање показало је да за њега постоји врло једноставно рјешење и то у виду промјена навика у исхрани.

Јапански тим научника, чији је рад представљен на Конференцији Европског друштва уролога у Лондону, пратио је 321 добровољца током периода од три мјесеца.

Они су открили да особе које уносе мање соли рјеђе иду у тоалет.

Када су испитаници добили задатак да смање унос соли за 25 одсто - са 10,7 на 8 грама дневно - њихове посјете тоалету смањиле су се са 2,3 на 1,4 пута по ноћи.

Истраживачи су открили и да је дневно уринирање смањено када је умањен унос соли у исхрани.

Вођа студије др Макуо Томохиро са Универзитета Нагасаки каже да је ово прва студија која мјери утицај соли на учесталост одлазака у тоалет.

"Ноћно уринирање многим људима представља проблем, нарочито с годинама. Овај рад показује да би и једноставна промјена у исхрани могла знатно да побољша квалитет живота многим људима", каже др Томохиро.

Натријум игра кључну улогу у одржавању адекватне равнотеже течности у ткивима и крви. Међутим, вишак овог минерала у организму доводи до претјеране производње урина, а у екстремним случајевима и до стварања едема, отока, када се вишак течности задржава испод коже, најчешће око зглобова.

Висок унос соли тјера људе да пију више течности, што додатно погоршава проблем.

Друга студија представљена на истој конференцији показала је и да лијечењем апнеје у сну, која се обично повезује с гласним хркањем, такође може спријечити непотребне посјете тоалету током ноћи.

Холандски тим научника открио је да је чак 65 одсто испитаника рјеђе одлазило у тоалет ноћу када су добили адекватну маску за дисање.

Извор: Б92