latinica  ћирилица
27/03/2017 |  14:42 | Аутор: РТРС

Кубуровић: Нема разлога да суд у Француској одбије захтјев за изручење Харадинаја

Министар правде Србије Нела Кубуровић изјавила је да нема разлога да француски суд у Колмару одбије захтјев Србије за изручење Рамуша Харадинаја, јер је суду достављена сва документација коју је тражио.
Рамуш Харадинај - Фото: AFP
Рамуш ХарадинајФото: AFP

Она је рекла да су прије три дана из Србије упућени одговори на додатна питања, а да је оно што је било спорно дужина казне која може да се изрекне.

Према њеним ријечима, раније кривично законодавство за злочин против човјечности предвиђало је казну до 20 година затвора, док је касније та казна измијењена и постоји могућност изрицања казне од 30 до 40 година затвора.

"Поставља се питање који је кривични закон важио у време извршења дела која се Рамушу Харадинају стављају на терет, односно да ли постоји блажи закон који се треба применити, тако да смо доставили изводе свих законских одредби које су важиле од 1999. године до данас, како Кривичног законика, тако и Закона о кривичном поступку", рекла је Кубуровићева.

Министарство правде Србије послало је 24. марта одговоре на додатна питања суду у француском граду Колмару, а одговоре на питања дало је српско Тужилаштво за ратне злочине које води истрагу против Харадинаја због сумње да је починио ратне злочине на Косову и Метохији, преносе медији.

Извор: Срна