latinica  ћирилица
27/03/2017 |  12:59 ⇒ 13:03 | Аутор: РТРС

Три милиона евра за нова радна мјеста

ЕУ и Међународна организација рада /ИЛО/ данас су у Срајеву додијелиле три милиона евра грантова за 15 домаћих партнера намијењених за запошљавање у оквиру порјекта “Подршка локалним партнерствима за запошљавање у БиХ“ који финансира ЕУ, а проводи ИЛО.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Међу 157 пријава одабрано је 15 пројеката из разних дјелатности који ће бити подржани износима од 150.000 до 200.000 евра, а чији је циљ преквалификација незапослених, стварања нових радних мјеста и подржавање локалног економског развоја.

У склопу пројекта требало би да буде отворено 600 радних мјеста, док би око 2.000 људи требало проћи одређене доквалификације или преквалификације.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк констатовао је да грађани БиХ желе нова и боља радна мјеста, истичући да то иде споро иако статистика говори о смањењу броја незапослених.

"БиХ у региону најмање улаже у отварање нових радних мјеста и смањење незапослености", рекао је министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић, истичући да је број незапослених посебно забрињавајући када је ријеч о младим и женама.

Он је додао да је БиХ на дну љествице када је у питању издвајање средстава за подстицај запошљавању, док земље региона попут Хрватске, Црне Горе, Србије и Македоније издвајају од седам до 10.000 евра по једном радном мјесту.

"Србија је у 2016. години по основу подршке запошљавању за 20 пројеката односно инвестиција издвојила 73 милиона евра, а Македонија за седам пројеката укупно 56 милиона евра", рекао је Шаровић.

Пројекат "Подршка локалним партнерствима за запошљавање у БиХ" фокусиран је на обезбјеђивање радних мјеста за најрањивије категорије попут расељених особа, повратника, жена, младих те особа које су погођене поплавама.

Активности изабраних локалних партнера требало би да трају до децембра 2018. године.

Извор: Срна