latinica  ћирилица
27/03/2017 |  12:08 | Аутор: РТРС

Луксембург и Ирска - оазе за европске банкаре

Двадесет највећих банака у еврозони књижило је више од четвртине својих профита за 2015. годину у пореским оазама, а највише у Луксембургу и Ирској.
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

То је показао извјештај међународне хуманитарне организације Оксфам. У пореским рајевима је, како се наводи, завршило 26 одсто укупног профита 20 највећих банака у Европи, односно око 25 милијарди евра, преноси Франс прес.

Британска банка Барклиз, пета највећа у Европи у 2015. години, књижила је профит од 557 милиона евра у Луксембургу, а на име пореза је платила само милион евра, по основу важеће пореске стопе од 0,2 одсто.

Извјештај је, такође, показао да су европске банке приказале профит од 628 милиона евра у пореским рајевима, гдје немају ниједног запосленог.

Француска банка БНП Париба је тако на Кајманским острвима књижила 134 милиона евра профита ослобођеног пореза, без и једног јединог запосленог, наводи Оксфам.

Неке банке су у пореским оазама пријавиле профит, док су на другим мјестима пријавиле губитке. Тако је на пример Дојче банка у 2015. години регистровала нулти или јако низак профит на неколико водећих тржишта, док је књижила скоро двије милијарде евра профита у пореским оазама.

Двадесет највећих европских банака остварило је већи профит у малом војводству Луксембургу, него у Великој Британији, Шведској и Њемачкој заједно.

Најновије откриће долази у тренутку када су водеће мултинационалне компаније под лупом регулаторних органа, након скандала Лукс Ликс и Панамски папири који су открили методе које велике компаније користе да би избјегле плаћање пореза.

- Нови прописи ЕУ о транспарентности пружају нам увид у пореске послове највећих европских банака, а оно што смо сазнали и није тако добро. Владе морају мијењати прописе како би спријечиле банке и друга велика предузећа да користе пореске рајеве за избјегавање плаћање пореза - поручила је Менон Обри из Оксфама.

Извор: Агенције