latinica  ћирилица
27/03/2017 |  08:53 | Аутор: РТРС

Гастритис мучи због зелениша са трпезе

Код неких особа, нарочито код оних који пате од синдрома иритабилног цријева, промјена исхране и обиље зелениша у прољеће узрокују бројне тегобе. Зато није ријеткост да се управо у ово доба године чешће него иначе тражи помоћ гастроентеролога.
Илустрација (Foto: Thinkstock) -
Илустрација (Foto: Thinkstock)

Докторка Александра Павловић, специјалиста интерне медицине - гастроентерохепатолог из Београда каже да конзумирање младог лука, ротквица, спанаћа, а нарочито броколија, црног и бијелог лука, купуса, патлиџана, краставца, паприке, кукуруза и махунарки може да изазове или погорша симптоме као што су надутост, болови у трбуху, појачани гасови, нередовне столице, дијареју:

- Већина ових намирница садржи шећере који су директно одговорни за отежано варење и доводе до дигестивних проблема. Зато пацијентима који имају ове тегобе препоручујемо да се придржавају "Фудмап дијете". Ријеч је о дијети која подразумијва избјегавање поменутих шећера.

Када надутост није превише изражена, као ни грчеви и гасови, од помоћи могу да буди само пробиотици који садрже и пребиотике.

Од синдрома иритабилног цријева обично пате пацијенти који су често психички напети и под стресом. Међутим, узрок овог стања је некад и интолеранција на одређену храну, па и алергије. Истраживања показују да овај синдром чешће погађа младе људе и двоструко је заступљенији код жена.

Најпоузданија дијагностика код упорних тегоба је гастроендоскопија, а од великог значаја су и преглед хормона штитасте жлијезде, преглед столице на скривено крварење, као и колоноскопија и иригографија.

ТЕРАПИЈА

Лијечење захтјева стрпљење и дијету, а по потреби психолошке третмане и лијекове. Важно је да се препознају намирнице и стања која погоршавају симптоме. Најчешће грешке су у погрешном јеловнику и неодговарајућим механизмима у борби против стреса.

Извор: Вечерње новости