latinica  ћирилица
25/03/2017 |  13:29 | Аутор: РТРС

Колико је свјеж ваздух заиста здрав?

Недавне студије које нам долазе са Далеког истока показују колико је свјеж ваздух заиста здрав и колико се његов утицај на здравље човјека разликује од онога кога удишемо у градским срединама.
Свјеж ваздух  (Фото: ufitnesss.blogspot.com) -
Свјеж ваздух (Фото: ufitnesss.blogspot.com)

У затвореним просторијама, ваздух брзо губи кисеоник. Када сједите за столом, дисање је плитко и површно. То резултира замором и недостатком концентрације, преноси "Дојче веле".

Вјежбање на свјежем ваздуху, с друге стране, доводи до дубоког дисања. Тада се узима више кисеоника и избацује устајали ваздух из плућа. Као резултат добијамо више енергије и боље расположење.

Корејски љекари су истраживали колико је свјеж ваздух заиста здравији од загађеног. Они су послали 43 старије жене на једночасовну шетњу у шуми, а других 19 су шетале кроз град.

Резултати су показали да је крвни притисак код од оних које су ходале кроз шуму знатно смањен. Еластичност њихових артерија је побољшана. Насупрот томе, код старица које су се шетале урбаном средином то није био случај.

Друга студија проведена у Јапану је показала да ход кроз шуму спушта крвни притисак и број откуцаја срца, као и хормоне стреса. Поред тога, Јапански медицински факултет у Токију пронашао је да шетња кроз шуму активира природне ћелије убице, компоненту имуног система која се бори против рака.

Извор: Новости.рс