latinica  ћирилица
24/03/2017 |  15:36 ⇒ 17:02 | Аутор: РТРС

Сарадња Завода за запошљавање Српске и Србије (ВИДЕО)

Програми политике активног запошљавања проводе се и у Српској и Србији, а ефекти су задовољавајући, речено је након данашњег сусрета руководстава двије институције у сједишту Завода Републике Српске у Палама.
Завод за запошљавање РС - Фото: РТРС
Завод за запошљавање РСФото: РТРС

Уз постојећи Споразум о сарадњи Завода за запошљавање Републике Српске и Националне службе за подршку запошљавању Републике Србије, темељни документ на којем се граде односи јесте Споразум о специјалним и паралелним везама Српске и Србије.

Сарадња одговорних за креирање амбијента за запошљавање у Српској и Србији траје дуже од двије деценије, а посљедњих година фокусирана је на програме запошљавања циљних група које до посла тешко долазе.

Резултат подстицаја је знатно мањи проценат незапослености у односу на прошлу годину за 7 % у Српској, а у Србији и до 13 %.

"Покушавамо да се приближимо европском просјеку, што је била илузија, а сада је реалност. Евиденто је да је све мањи број лица на евиденцији ", навео је Зоран Мартиновић,директор Националне службе за подршку запошљавању Републике Србије.

Подаци о међусобном издавању радних дозвола, евидентирању стажа и о запошљавању радника из једне у другој Републици рутински се размјењују.

Србија годишње изда између 200 и 300 радних дозвола за грађане БиХ, а Српска грађанима Србије 5оо. Ипак, у пограничним општинама изражен је проблем рада на црно.

"То је конкретан примјер сарадње, размјена података о људима довешће до рјешавања питања дуплих евиденција", изјавио је Мирослав Вујичић, директор Завода за запошљавање Републике Српске.

Позитивна оцјена из србијанске националне службе за политику активног запошљавања у Српској.

Простор за сарадњу није исцрпљен, а између осталог указано је и на могућност заједничких пројеката запошљавања с којима би конкурисали у Међународној организацији рада.