latinica  ћирилица
23/03/2017 |  10:33 | Аутор: РТРС

Научници довели у питање породично стабло диносауруса

Класификацију диносауруса, стару више од 100 година, научници су сада довели у питање, залажући се за свеобухватну ревизију њиховог породичног стабла, наводи се у студији објављеној у новом броју часописа "Нејчер".
Диносаурус - Фото: илустрација
ДиносаурусФото: илустрација

Дуго се сматрало да су диносауруси били "џиновски рептили". Како су временом налазили фосиле, научници су препознавали морфолошке различитости међу диносаурусима, што их је навело на став да нису сви били рептили, нити су сви били џинови.

Научници су тада одлучили да их сврстају у двије велике групе - месождере и биљоједе. Та класификација установљена је прије више од 100 година.

Припадност једној или другој групи зависи од облика карличних костију. Месождери су имали карлице ка напријед, а то су били чувени тираносаурус рекс и двоножни диносауруси.

Друга група је имала карличне кости попут птица, иако није било доказа да су са птицама у сродству. Карлице су им биле ка позади.

Научници Универзитета у Кембриџу сада наводе да неки диносауруси из прве групе имају карактеристике друге групе и обрнуто.

У студији се наводи да су се диносауруси појавили прије 247 милиона година, односно десет милиона година раније него што се сматрало, а уз то да су се најприје појавили на сјеверној, а не на јужној хемисфери.

Извор: РТС