latinica  ћирилица
14/03/2017 |  12:49 | Аутор: РТРС

Све већи број људи има проблем с гојазношћу

Најновији извештај који је данас објавила Организација за храну и пољопривреду УН указује на пораст броја становника у Европи и централној Азији са прекомјерном тежином и гојазношћу - и свим болестима које уз то иду.
Гојазност (Foto: thenutritionpost.com) -
Гојазност (Foto: thenutritionpost.com)

Како се наводи у саопштењу регионалне канцеларије за Европу и централну Азију, са порастом богатства земаља, код становништва долази до промјене навика што доводи до појаве нових здравствених пријетњи. Ово се назива и "транзиција у доступности хране".

У публикацији "Регионални извјештај о доступности хране: Европа и централна Азија" указује се на образац примјетан у већини земаља- становништво не пати више од неухрањености и недостатака микроелемената у исхрани, већ се бори са дегенеративним обољењима која настају усљед повећаног уноса масти, шећера, меса и млијечних производа, као и прерађене хране.

"Ако пратимо начин на који се мијења исхрана становника усљед повећања њихових прихода, видимо да број унесених калорија које потичу од заслађивача, биљних уља и намирница животињског поријекла расте, док се смањује унос калорија које потичу од житарица", каже аутор извјештаја Дејвид Седик, економиста ФАО.

Другим ријечима, подаци указују на то да постоји прелаз ка исхрани коју карактерише повећан унос заслађивача, биљних и животињских масноћа и смањен унос житарица. Ипак, све то указује на значајан напредак у региону, а то је превазилажење проблема неухрањености.

Свега седам одсто становништва Европе и Централне Азије живи у земљама гдје су и даље главни проблеми у исхрани неухрањеност и недостатак микроелемената. Међутим, поремећаји у исхрани који потичу од недостатака микроелемената попут гвожђа, витамина А и цинка, као и проблеми са прекомјерном тежином и гојазношћу, су и даље присутни и расту.

Данас 13 посто становника у региону живи у земљама које су оптерећене тзв. "троструким теретом", односно у којима се биљеже све три врсте поремећаја у исхрани: неухрањеност, недостатак микроелемената у исхрани и прекомјерна тежина.

Још више забрињава податак да 57 посто становника регије живе у земљама гдје је као главни поремећај у исхрани прекомјерна тежина. Извјештај указује на то да 70 посто становништва у региону пати од поремећаја у исхрани који обухватају поменути "тростуки терет" или прекомјерну тежину.

У другом дијелу извјештаја, поменути су различити успјешни приступи рјешавању овог проблема и питања искорењивања глади, у складу са приходима становника једне земље И њиховим навикама у исхрани. Ти приступи су испробани у пракси и показали су се као успјешни.

А као нека од рјешења наводе се промјена састава готове хране како би се поправила нутритивна вриједност популарних врста ове хране, порези или субвенције на производњу одређених врста хране у зависности од тога да ли је та храна здрава или не, едуакција становништва и други.

Извор: Агенције