latinica  ћирилица
10/03/2017 |  14:55 | Аутор: РТРС

Клинике, пресељене у нове етаже УКЦ РС, на европском нивоу

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић рекао је данас у Бањалуци да се клинике које су пресељене у нове етаже Централног медицинског блока Универзитетског клиничког центра Српске не разликују од оних у савременим клиничким центрима у окружењу и Европи.
Богданић у УКЦ - Фото: СРНА
Богданић у УКЦФото: СРНА

Богданић је током данашњег обиласка пресељених клиника изразио наду да ће реконструкција УКЦ-а Српске бити завршена до половине идуће године, да би била пресељена хирургија и остале клинике.

- Циљ је да добијемо клинички центар који ће бити респектабилан не само у Српској, већ и у цјелокупном окружењу и у земљама бивше Југославије, а овако како изгледа, нећемо се постидјети ни Европе - нагласио је Богданић.

Он је додао да се лијечење у клиникама пресељеним крајем јануара ове године обавља на сасвим другачији начин, са опремом и кадром који може да се посвети пацијенту.

Генерални директор УКЦ-а Српске Мирко Станетић рекао је да је циљ да половином идуће године буду створене све претпоставке и за пресељење хирургије, заједно са њеним стационарним дијелом, операционим блоком, централном стерилизацијом, креветном станицом и интензивном његом.

- Тај циљ више није далеко ако наставимо овим темпом. Искрено се томе радујем, јер ћу и ја радити у квалитетнијим условима. Боље услове имаће и Клиника за плућне болести - истакао је Станетић.

Он је навео да је у прошлој години готово 70.000 људи лежало у УКЦ-у Српске, са просјечном дужином лијечења од 4,7 дана, као и да је више од милион услуга пружено у амбулантном дијелу.

На другом спрату Централног медицинског блока су Клиника за унутрашње болести са одјељењима ендокринологије, реуматологије, хематологије и гастроентерологије, док су на трећем клинике за ухо, грло и нос, офталмологију и неурологију.

- Раде се још четири етаже па ће Централни медицински блок, умјесто шест, имати седам спратова. То су нови простори за пацијенте - рекао је Станетић.

Пацијент Жељко Долина рекао је новинарима да му је синоћ у Клиници за офталмологију урађена операција ока, те истако да су услови идеални.

Извор: СРНА