latinica  ћирилица
10/03/2017 |  14:41 ⇒ 21:17 | Аутор: РТРС

У Српској око 1.300 пацијената обољелих од хроничног хепатитиса (ВИДЕО)

Око 200 милиона људи у свијету болује од хепатитиса Ц, а чак 350 милиона обољелих је од хепатитиса Б. Лијекови нове генерације дају наду обољелим да од ове, некад неизљечиве болести, 100 oдсто оздраве.
УКЦ Бања Лука (Фото:banjaluka.com) -
УКЦ Бања Лука (Фото:banjaluka.com)

Фонд здравственог осигурања Српске покрива третмане лијечења хроничног вирусног хапатитиса свих осигураних пацијената са око милион марака, рекла је начелница ове клинике Универзитетског клиничког центра Републике Српске Антонија Верхаз.

- Појавност тих болести код нас је годинама иста, а немамо егзактних података колика је њихова учесталост. У извјештају Института за јавно здравство су подаци о новоткривеним случајевима на мјесечном и годишњем нивоу и те бројке нису коначне - рекла је Верхазова новинарима током састанка на тему "Хепатитис Ц у Републици Српској-анализа стања и могућности лијечења".

Она каже да то значи да има и пацијената који нису детектовани, те да се, када је ријеч о броју обољелих, увијек ради о процјенама.

Предсједник Удружења обољелих од хроничних вирусних хепатитиса Српске Зденко Симоновић рекао је обољелим од хепатитриса Ц на располагању нова генерација веома квалитетних лијекова.

- То је свијетла тачка за обољеле од те болести и даје им наду за потпуно изљечење и укључивање у нормалне животне токове - истакао је Симоновић.

Он је додао да су ти лијекови доступни од прошле године и да их набавља Фонд здравственог осигурања послије спровођења тендерске процедуре, јер су веома скупи.

Састанак је организован с циљем информисања и анализе тренутног стања о питању епидемиолошке ситуације, успјешности и могућностима унапређења квалитета лијечења хепатитиса Ц у Српској.