latinica  ћирилица
09/03/2017 |  21:09 | Аутор: РТРС

Како двоструко побољшати памћење за четрдесет дана?

Истраживање Медицинског центра универзитета Радбуд у Нијмегену у Холандији показало је да било ко може да усаврши своје памћење изнад просјека, без обзира на величину и структуру мозга, пише Дејли мејл.
Шта све утиче на памћење? - Фото: илустрација
Шта све утиче на памћење?Фото: илустрација

Снимање магнетном резонанцом појазало је да свако може да побошља своје памћење применом једноставне технике, познате као "палата памћења".

Ријеч је о техници која укључује замишљање одређеног познатог простора, у који се смјештају различити појмови.

Тако, на примјер, можете да замислите своју дневну собу, гдје ћете на одређена мјеста у мислима постављати одређене појмове са листе. Све што треба да урадите јесте да се сјетите гдје сте шта ставили, и на тај начин ћете много лакше призвати листу у сјећање.

Учесницима истраживања било је потребно 40 дана да двоструко побољшају своју меморију. Они су сваког дана у периоду од 30 минута вјежбали памћење различитих речи.

Поједини учесници, са просјечним меморијским способностима и који претходно нису били подвргнути никаквом тренингу, на почетку су у просјеку памтили око 26 ријечи, да би тај број на крају експеримента износио 62 ријечи.

Четири мјесеца касније, без додатног тренирања, испитаници су и даље имали побољшано памћење.

"Једном када се упознате са овом стратегијом, и знате како да је примијените, можете да имате добро памћење и без даљег тренинга", рекао је доктор Мартин Дреслер, професор когнитивне неурологије.

Истраживање је објављено у магазину Неурон.

Извор: Daily Mail