latinica  ћирилица
05/03/2017 |  12:11 | Аутор: РТРС

Нови метод руских научника у лијечењу рака

Руски научници, у сарадњи са европским колегама, пронашли су начин да истовремено дијагностикују и лијече рак, а нови метод подразумијева кориштење наночестица силицијума за откривање и уништавање ћелија рака уз помоћ ултразвука, не штетећи здравим ћелијама.
Истраживање (Фото: Sputnik/Виталий Тимкив) -
Истраживање (Фото: Sputnik/Виталий Тимкив)

"Пронашли смо `блажи` режим терапијског дејства на ћелије рака који не доводи до масовног уништавања ћелија, али, судећи по свему, долази до уништења прије свега унутарћелијских органела наночестицама", рекао је Андреј Свиридов са Московског државног универзитета "Ломоносов".

Научник је истакао и да овај метод доводи до јачег терапеутског ефекта, пише "Спутњик".

Свиридов и његове колеге, који раде под руководством професора Виктора Тимошенка, сада су створили посебне наночестице од силицијума, обложене специјалним саставом полимера, који могу истовремено да се користе и за изучавање и за "убијање" рака, уз помоћ ултразвука.

Главни проблем оваквих метода у лијечењу рака, кажу научници, досад је био тај што ултразвук и наночестице које апсорбује често дјелују неселективно и уништавају не само туморе, већ и здраве ћелије. Осим тога, такве наночестице се веома брзо растварају у организму, што не дозвољава научницима да их изуче због њихове недуговечности и токсичности.

Руски стручњаци са "Ломоносова" сада су ријешили тај проблем, и то тако што су наночестице од порозног силицијума обложили слојем декстрана, биополимера из молекула глукозе. Такве честице, како истичу биолози, не само да се спорије разлажу у поређењу са њиховим "голим" панданима него и свијетле када се озраче ултраљубичастим зрацима, што омогућава да се ткива и ћелије изучавају.

Ове честице научници су испитали на културама ћелија рака на људском гркљану, и то тако што су га зрачили ултразвуком у присуству и одсуству наночестица.

Експерименти су показали да "чист" ултразвук не дјелује на ћелије рака, док их у комбинацији са наночестицима пажљиво убија.

Осим тога, те наночестице, како истичу научници, могу да се користе за доставу лијека и других молекула у здраве ћелије или ћелије рака.

Загријавање помоћу ултразвука или радио-таласа ће, како наводе, молекуле лијека учинити покретљивијим, а самим тим то ће ојачати њихову ефикасност.

Овај правац на ком раде научници назива се тераностика, а термин састављен од ријечи "терапија" и "дијагностика" и означава процес истовремене дијагностике болести и њеног лијечења.

Тераностика се, између осталог, примјењује у откривању и лијечењу више врста онколошких болести помоћу наночестица, напуњених лијеком и циљано "убризганих" у ћелије рака.

Међутим, не би требало очекивати да наночестице уђу у медицинску праксу данас или сутра, јер предстоји низ клиничких испитивања на животињама и људима.

На то се могу "потрошити" и године, а таква испитивања се не завршавају увијек позитивно.

Извор: СРНА/Спутњик