latinica  ћирилица
05/03/2017 |  08:44 | Аутор: РТРС

Млади имају дупло већу шансу да оболе од рака дебелог цријева

Људи рођени деведесетих година прошлог вијека имају двоструко више шансе да им буде дијагностикован рак дебелог цријева и четири пута већи ризик од добијања карцинома ректума од оних који су рођени педесетих, показује нова студија, пишу "Вечерње новости".
Дебело цријево (Фото: Thinkstock) -
Дебело цријево (Фото: Thinkstock)

Студија објављена у уторак, спроведена од стране Америчког друштва за борбу против рака, утврдила је да, док број обољелих од рака дебелог цријева биљежи пад код старијих особа рођених између 1890. и 1950. године, дошло је до наглог повећања оба рака међу младим људима.

Истраживање је показало да, иако су стопе рака дебелог цријева за цијелу популацију у паду од 1974. године захваљујући напретку и распрострањености скрининга, оне су у порасту за 1 до 2,4 одсто сваке године код одраслих између 20 и 39 година старости.

"Од 1950. године, ризик се повећава у наредним генерацијама. То није изричито једна генерација,него ризик наставља да расте за сваку нову генерацију", рекла је Ребека Сигел, истраживач Америчког друштва за борбу против рака, у изјави коју преноси Раша тудеј.

Студија показује да је један од разлога за повећање ризика међу младима чињеница да обично не одлазе на прегледе све док не постану старији.

Број смртних случајева узрокованих раком дебелог цријева опао је због достигнућа у колоноскопији, и сада у САД има више од милион излијечених од ове болести.

Још се не зна зашто постоји пораст колоректалног карцинома, а студија каже да разлог може бити повезан са гојазношћу.

Научници сматрају да су највећи фактори ризика физичка неактивност, конзумирање превише меса, алкохол и пушење.

Као превентива од ове опаке болести препоручује се вјежбање, исхрана са више поврћа и воћа, те уношење препоручене количине калцијума и витамина Д.

Извор: Новости