latinica  ћирилица
02/03/2017 |  15:19 ⇒ 17:44 | Аутор: РТРС

Имају ли спортисти у Српској адекватну здравствену заштиту? (ВИДЕО)

На територији града Бијељине регистровано је око 150 клубова, у којима тренира и активно се бави спортом више од 5.000 спортиста.
Спортска медицина - Фото: РТРС
Спортска медицинаФото: РТРС

Да ли имају адекватну здравствену заштиту и коме се обраћају у случају повреда?

У Бијељини никад није радио специјалиста спортске медицине, а према свему судећи у скорије вријеме неће га ни бити.

Помак је направљен отварањем Завода за медицину рада и спорта, гдје се организују периодични систематски прегледи потребни за наступ на такмичењу.

У случају повреда спортисти стручну љекарску помоћ траже најчешће у неком од регионалних здравствених центара.

Фудбалски клуб Радник велике трошкове издваја за путовања играча на специјалистичке прегледе у друге градове. У зависности од тежине повреде, фудбалери одлазе у Тузлу, Нови Сад и Београд.

- Најчешће је то Београд, гдjе се урадиeснимци, магнет, ултразвук, дијагностика, гдjе се уради и терапија која није могућа да се изврши овде. То нам представља велике трошкове, а друго нам много повећава одсуство играча са теренa, каже Небојша Милошевић, тренер ФК "Радник" Бијељина.

Слична ситуација је и у кошаркашком клубу "Радник БН Баскет", али и у осталим спортским колективима у Бијељини.

- Што се тиче лакших повреда то обављамо овдеј у Бијељини, физикална терапија се одради у Дворовима, а теже повреде санирају се у Сарајеву, Тузли, Бањалуци, Новом Саду и Београду, појашњава физиотерапеут у КК "Радник БН Баскет", Мира Пилиповић.

Из Удружења специјалиста спортске медицине РС, кажу да је недостатак доктора спортске медицине тешко рјешив, јер не постоји заинтересованост за специјализацију из ове гране медицине. Разлози су бројни.

Примаријус др Никола Гаћеша, предсједник Удружења специјалиста спортске медицине РС, истиче да није ријешено питање финансирања здравствене заштите спортиста.

- То је основни разлог и специјализације, односно финансирање специјализације. Нормално би било да у оквиру сваке регије односно највећих градова буде бар један љекар специјалиста, додаје Гаћеша.

Формирањем Завода за медицину рада и спорта РС донекле је поправљено стање у области здравствене заштите спортиста, али и даље недовољно, с обзиром на то да се у овој установи раде само систематски прегледи спортиста.

- Здравствена заштита спортиста финансијски није покривена на адекватан начин на нивоу РС, за дјецу до 18 година чији прегледи се финансирају од стране ФЗО РС, наглашава Милидраг Вукотић, начелник Службе медицине спорта у Заводу за медицину рада и спорта РС.

Ресорно министарство не учествује у финансирању али постоји и друга прича да се на нивоу локалне власти бар дјелимично може наћи дио средстава за финансирање систематских прегледа.

Од укупно осам специјалиста спортске медицине, колико их је у Републице Српској, двојица су у пензији и повремено су ангажовани.

У Заводу за медицину рада и спорта у Бањалуци и Добоју раде четири, док у Приједору и Градишци два спортска доктора раде у оквиру породичне медицине.