latinica  ћирилица
26/02/2017 |  12:47 ⇒ 12:47 | Аутор: РТРС

Ова намирница је најбољи "чистач" вашег организма

Ротквице подстичу лучење пробавних сокова и рад цријева, па се препоручује особама које пате од затвора.
Ротквица - Фото: илустрација
РотквицаФото: илустрација

Свјеж сок добијен од ротквице је стари народни лијек, а помаже код излучивања жучи и веома је добар за лијечење упале жучне кесе. Ротквице такође повољно дјелују на излучивање слузи из дисајних органа, па се препоручују код бронхитиса, прехладе, грипа, дисајних инфекција и кашља.

Ротквица је поријеклом из Азије и једна од најстаријих култивисаних биљака у свијету. Чак се налази и на цртежима гробница старих Египћана, који су је сматрали чудотворном. У свијету је веома распрострањена, а користи се као салата, зачин или лијек.

Црна ротквица

За нашу климу карактеристична је црна ротквица, која у односу на бијелу нема неке значајније предности. Због мириса и укуса у исхрани се користи углавном као средство које подстиче апетит. Најчешће се конзумира у облику салате, сама или помијешана са јабуком, маслином, киселим краставцима, уз маслиново уље и кисело млијеко... Црна ротквица се препоручује и код плућних обољења и кашља. Да би се добио жељени ефекат, корјен црне ротквице заједно са кором треба исјећи на фине танке кришке и сложити по слојевима у чинију.

Бела ротквица

Јапанци је називају "чистачем тијела", представља активан диуретик који топи пјесак и камен, помаже варењу масноћа, смирује бронхитис и отклања кашаљ, а такође стимулише и рад жучи.

За жене је ротквица од велике важности, јер задовољава потребе организма за минералима и ензимима и на тај начин утиче на подмлађивање.

Без соли

Важно је да знате да ротквицу у било ком облику не треба да солите, јер тада постаје штетна. Ротквицу треба јести свјеже припремљену, јер стајањем губи мирис, укус и љековита својства, а ослобађа токсичне састојке.

Извор: Б92