latinica  ћирилица
25/02/2017 |  18:42 | Аутор: РТРС

У влади Њемачке сукоби због шницли и кобасица

Министарка за заштиту животне средине у Њемачкој Барбара Хендрикс изазвала је праву побуну највиших државних функционера након што је најавила забрану конзумирања меса на пријемима за државне службенике, министре и њихове помоћнике.
Храна - Фото: РТРС
ХранаФото: РТРС

Британски Гардијан пише да су тако министри у Њемачкој на недавно одржаном догађају у влади били принуђени да, умјесто кобасица, гулаша и осталих јела са месом, на дневној трпези имају јабуке, јела са сојом, белгијску салату и слично.

Портпарол министарства за заштиту животне средине Њемачке Мајкл Шрорен истакао је да је ријеч о симболичном потезу, јер влада мора да практикује оно за шта се залаже. Како каже, у супротном сва прича о штетности конзумације меса не би била вјеродостојна.

Идеја да шницле и кобасице замјени салата никако се није допала министрима у влади канцеларке Ангеле Меркел. Тако се први побунио министар за храну и пољопривреду Кристијан Шмит који је оптужио Хендриксову за терор „дадиљањем“.

Министарки заштите природне средине отворено је поручио да је питање избора хране ствар слободног избора и да не постоји никаква шанса да вегетаријанство буде обавезно у институцијама власти.

У званичној изјави Министарства за заштиту средине Њемачке стоји да забрана конзумирања меса није покушај да се људима нешто на силу намеће: „Желимо да поставимо добар примјер за борбу за очување климе, јер је вегетаријанска храна више пријатељски настројена према чувању животне средине него исхрана са месом и рибом“.

Њемачки медији пишу и да није познато да ли се спорна одредба о забрани конзумирања меса односи на њемачку канцеларку Ангелу Меркел.

Извор: РТС, ГАРДИЈАН.