latinica  ћирилица
20/02/2017 |  11:11 ⇒ 11:23 | Аутор: РТРС

Мектић: Питање ревизије пресуде се мора вратити у институције БиХ

Цијели процес ревизије пресуде "избијен" је из институција БиХ, у потпуности је изведен из система и предан је у руке појединих невладиних организација и сада је на онима који су то урадили да цијели процес врате у оквире система и институција БиХ, рекао је данас на конференцији за медије министар безбједности БиХ Драган Мектић.
Драган Мектић - Фото: СРНА
Драган МектићФото: СРНА

Мектић је додао да је круцијално да се прича о ревизији пресуде врати у оквире институција БиХ и да се прекине са утицајем путем "паралелних веза".

- Идемо у суноврат, Предсједништво не може игнорисати да имамо проблем у дипломатији. Па не може неки сад дипломата Србин звати мене и питати ме шта да одлучи. Ако разбијемо и дипломатију, ове земље некако имамо унутра, али је према вани нема никако - рекао је Мектић.

Још једном је поновио да не улази у питање да ли је ревизија била потребна, већ наглашава да цијелу причу треба вратити у оквире система.

Мектић је још једном поновио и да је референдум у Републици Српској искориштен као предизборна кампања СНСД-а и Милорада Додика. Према Мектићу, референдум је изигран, расписан је неколико дана уочи избора, а потом воља народа није испоштована јер је, како је рекао, Дан Републике Српске избачен из Закона о празницима Републике Српске.

- Нисам дозволио да будем изманипулисан и да служим њима у остваривању њихових интереса и због тога ми је мирна савјест - додао је Мектић.

Мектић се жестоко обрушио и на Сташу Кошарца, посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ. Оптужио га је за породично насиље, куповину аутомобила вриједног 100.000 евра од новца зарађеног у институцијама БиХ које Кошарац жестоко критикује. Мектић је подсјетио и на ставове Сташе Кошарца из 2005. године када је тражио укидање ентитета и јачање државног нивоа власти.

Навео је и да је управо власт коју је чинио СНСД 2002. омогућила ангажовање Сакиба Софтића јер нису покренули питање заштите виталног националног интереса када је Предсједништво БиХ овластило Софтића да води процес пред Међународним судом правде.

Говорећи о проблему издавања пасоша након 21. марта када истиче споразум Агенције за идентификациона документа БиХ са тренутним добављачем, Мектић је рекао да се тај проблем неће тако једноставно ријешити.

- Апсолутно сам песимиста да ћемо након 21. марта моћи извадити пасоше. Разлог за то је што је прије неколико година направљен штетан уговор и сада као држава немамо шансе да се извучемо из тога - поручио је Мектић.

Извор: Кликс