latinica  ћирилица
20/02/2017 |  10:13 | Аутор: РТРС

Јоксимовић: Србија није изазвала турбуленције у региону

Министар без портфеља у Влади Србије задужена за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да је Србија у посљедње вријеме много инвестирала у регионалну стабилност и да ничим није изазвала било какве турбуленције.
Јадранка Јоксимовић - Фото: СРНА
Јадранка ЈоксимовићФото: СРНА

Она је рекла да су односи у региону врста политичког мониторинга за све земље које су у фази процеса евроинтеграција.

"Од Србије се очекује да покаже добре односе у региону, што подразумева партнерски однос. У Бриселу ће вам рећи да је Србија централна земља региона и то је добро, али то је незавидна позиција, као да сте у замци, одговорнији сте", изјавила је Јоксимовићева за Радио-телевизију Србије.

Према њеним ријечима, Србија се понаша у складу са тим, али не може сама да обезбиједи регионалну стабилност.

"Ако имате тонове да неко не жели да буде у пријатељским односима и прихвати концепт добре сарадње кроз регионалне пројекте, размену младих и друго, то не иде никоме у корист. Требало би да се гледа самостални успех државе", додала је Јоксимовићева.

Она је рекла да очекује да Међувладина конференција у Бриселу буде одржана 27. фебруара или почетком марта.

"Требало је да отворимо поглавље 26 у децембру, али је било потешкоћа због односа са Хрватском. Дошло је до договора о томе и поглавље ће свакако бити отворено", рекла је Јоксимовићева и додала да су за отварање спремна и поглавља 20 и 29.

Јоксимовићева је навела да је поглавље 20, које се бави предузетништвом и индустријском политиком, добило доста сагласности, док поглавље 29, које се бави царинском унијом, има сагласност у доброј мјери.

"Међутим, у преговарачком покрету за Србију се каже да ће укупан напредак у преговорима бити праћен напретком у поглављу 35", истакла је Јоксимовићева и додала да је "Србија изашла из круга лоше реторике и да ће неке земље очекивати извјештај комисије о напретку у том поглављу".

Извор: СРНА