latinica  ћирилица
20/02/2017 |  09:26 | Аутор: РТРС

Контроле мобилним радаром на подручју ЦЈБ Приједор, Источно Сарајево и Зворник

Министарство унутрашњих послова Републике Српске до 12. марта на подручју центара јавне безбједности Приједор, Источно Сарајево и Зворник организује појачану контролу учесника у саобраћају, уз коришћење савремених радарских система за мјерење прекорачења допуштене брзинекретања моторних возила.
Нови радари - Фото: РТРС
Нови радариФото: РТРС

Из МУП-а позивају грађане, возаче моторних возила на максималну опрезност приликом кретања у саобраћају, са посебним нагласком на поштовање брзине кретања возила.

Мобилни радарски систем прошле године евидентирао је скоро 80.000 прекршаја на путевима у Републици Српској који се односе на прекорачење брзине кретања, а рекордна брзина кретања у насељеном мјесту, гдје је ограничење брзине 50 км/х измјерена је 190 км/х.

Мобилни радарски систем ради и по киши, снијегу, али и ноћу. Посебно је битно што сваки од уређаја има меморију на коју полицајац не може да утиче, чиме се смањује могућност корупције. Могуће је мјерење брзине возила до 500 метара удаљености.

Неприлагођена брзина кретања возила била је узрок чак 24,7% саобраћајних незгода у Републици Српској у 2016. године, односно 2.414 од 9.783 саобраћајне незгоде колико их је евидентирано у прошлој години.