latinica  ћирилица
20/02/2017 |  09:22 | Аутор: РТРС

Исламска држава мијења пропаганду

Са губитком територије у Ираку и Сирији, терористичка група Исламска држава промијенила је своју пропаганду одступајући од идеје исламске утопије и фокусирајући се на нападе, јавља "Глас Америке".

Већина недавних видео-снимака приказује борбу за ирачки град Мосул - а позиви страним борцима да се придруже џихадистима нису више толико примијетни, наводи се у тексту.

Један од посљедњих пропагандних видео-снимака које је објавила џихадистичка Исламска држава приказује самоубилачке бомбашке нападе на ирачку војску у Мосулу.

"Дошло је до великог одступања од идеје исламистичке утопије ка нечему око ратовања. Овај снимак, и слични снимци, сви показују да, јесте, Исламска држава можда губи територију, али ће је бранити и непријатељ ће скупо платити", каже Чарли Винтер из Центра за студије радикализације са сједиштем у Лондону, који годинама прати медијску кампању ИД.

На врхунцу снаге, када је контролисала велики дио територије, многи видео-снимци Исламске државе су били усредсређени на утопистички сан о исламском калифату – приказујући мирнодопске пејзаже и мање борби. Један филм из 2014. приказује британског војника који моли друге муслимане да путују у Сирију и Ирак.

"Та група и даље покушава да комуницира са страним борцима, али је квалитет другачији. То више нису позиви на "хиџрах" - односно на миграцију у Ирак и Сирију.

"Сада кажу останите у својим земљама и оданде нападајте", примећује Винтер.

Исламска држава спровела је неколико терористичких напада изван Блиског истока, између осталог у Француској, Њемачкој и Турској. Међутим сан о исламском калифату бледи, а пропаганда је све слабија, каже Винтер.

"Имају мање мјеста о којима могу да праве пропаганду, као и мање мјеста у којима могу да праве пропаганду. Осим тога, коалиција такође напада њихове људе који се баве пропагандом, тако да слабе на сваком пољу", наводи Винтер.

Винтер истиче да Исламска држава наставља да избацује ултра-насилнички видео материјал, али да телевизије све рјеђе објављују такве видео-снимке, што је промјена за коју аналитичари кажу да је додатно ослабила медијско присуство Исламске државе, преноси Глас Америке.

Извор: Танјуг