latinica  ћирилица
20/02/2017 |  08:17 | Аутор: РТРС

Епилог сукоба у Кијеву – 10 повријеђених, петоро ухапшених

У сукобима демонстраната и полиције у Кијеву повријеђено је 10 особа, од којих једна има озбиљнију повреду главе, изјавио је синоћ портпарол украјинског Црвеног крста за градску телевизију, преноси "Тас".

У сукобима је ухапшено пет особа, а медији наводе да је међу њима лидер организације "Украјински националисти" Николај Кокиновски, која је забрањена у Русији.

До сукоба је дошло када су демонстранти покушали да пробију полицијски кордон близу Народне банке и зграде предсједништва, али су се касније вратили на Трг независности – Мајдан.

Протест је почео у поподневним сатима, када се хиљаде људи окупило на тргу Мајдан како би одало почаст убијенима у рацији прије три године.

Међу онима који су били на Мајдану били су и активисти паравојних група које су организовале блокаду залиха угља из Донбаса 25. јануара.

Демонстранти су у једном тренутку марширали до зграде предсједништва тражећи од власти да подржи блокаду Донбаса, а планирали су да поставе шаторе и проведу ноћ на том мјесту.

Тас наводи и да се ситуација у међувремену смирила, а да мирне протесте надгледају полиција и национална гарда.

Шеф полиције Кијева Јуриј Зозулија изјавио је да је оно што се догодило у Кијеву "пука провокација", као и да сукоба није било већ да се радило о представи.

АП преноси да су учесници протеста носили маскирна одијела и фантомке и да су покушали да подигну шатор испред зграде предсједништва, као знак подршке националистима који су блокиралки испоруке угља из дијелова источне Украјине коју држе проруске снаге, што је довело до нестанка струје у дијеловима Украјине.

У сукобима који у Украјини трају од априла 2014. године убијено је више од 9.800 особа.

Извор: Танјуг