latinica  ћирилица
20/02/2017 |  08:10 ⇒ 12:04 | Аутор: РТРС

Наставак процеса рехабилитације Недића одгођен за јун

Наставак поступка за рехабилитацију Милана Недића, премијера Србије за вријеме њемачке окупације у Другом свјетском рату, одгођен је за 5. јун, јер на данашње рочиште у Вишем суду у Београду нису дошли позвани свједоци.
Милан Недић - Фото: Novosti.rs
Милан НедићФото: Novosti.rs

На данашњем рочишту било је планирано испитивање историчара Вељка Ђурића Мишине и Николе Милованчева, као и публицисте Антонија Ђурића.

Суд је недавно одбио учешће јеврејских општина као противника рехабилитације, јер је, према Закону о рехабилитацији, ријеч о поступку у којем нема двије стране, па нема и спора, већ се утврђује да ли су неком из идеолошких разлога одузета имовинска и грађанска права.

Поступак рехабилитације Недића почео је 7. децембра 2015. године, седам година након што су захтјев за рехабилитацију поднијели Српски либерални савет, Удружење политичких затвореника и жртава комунистичког режима и Недићеви потомци.

Од почетка рехабилитације саслушано је више свједока, а суд је од Архива Србије и Архива Југославије добио документе БИА, који су у вези са Недићем.

Почетак процеса рехабилитације изазвао је полемике у јавности, јер једни сматрају Недића злочинцем због чега суд треба да одбије рехабилитацију, док су други мишљења да га је убио комунистички режим и да је без судске одлуке проглашен за квислинга и ратног злочинца.

Недић је земљу напустио крајем 1945. године, али је убрзо ухапшен у Аустрији, након чега су га савезничке снаге изручиле Југославији.

Није му суђено јер је 4. фебруара 1946. године извршио самоубиство скоком са прозора истражног затвора.

Уредбом Владе Федеративне Народне Републике Југославије Недић је проглашен за народног непријатеља и одузета су му грађанска и имовинска права.

Извор: СРНА