latinica  ћирилица
19/02/2017 |  20:32 | Аутор: РТРС

Сарајевски захтјев за ревизију пресуде – пут у прошлост

Захтјев за ревизију пресуде против Србије повратак је у прошлост, а формално правно није ваљан, кажу стручњаци. Због тога они, као и политичари у Београду, очекују да Међународни суд правде захтјев одбаци јер ко год да га је поднио нема легитимитет за то.
Међународни суд правде у Хагу - Фото: РТС
Међународни суд правде у ХагуФото: РТС

Суд пред којим се суде државе не би смио ни да узме у разматрање најављени захтјев за ревизију пресуде против Србије јер је то, каже српски шеф дипломатије, приватна тужба бошњачког члана Председништва, Бакира Изетбеговића.

- Има неколико аспеката тог проблема. Први је тај што се тиме баца уље на ватру у односима између народа у БиХ и између народа у региону и држава у региону. Овиме ће озбиљно бити нарушени односи између Србије и БиХ. С друге стране, биће озбиљно нарушено уставно устројство и функционисање БиХ зато што су представници српског и хрватског народа против тога - рекао је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Да захтјева ревизију право има Предсједништво, али не само један његов члан, кажу стручњаци. Истичу да је пракса да се захтјев за ревизију третира као нови поступак, а да би се покренуо неко за то мора да буде овлашћен.

Професор међународног права Тибор Варади објашњава да, ако је у питању нови поступак, онда досадашње овлашћење није пуноважно.

- Потребно је ново овлашћење а оно није издато. То је, иначе, уставно-правно занимљиво – да ли је то министар спољних послова или Предсједништво - рекао је Варади истичући да, по његовом мишљењу, ревизија није ваљано поднијета и да ће се то утврдити и у Хагу.

За нову тужбу аргумената нема и зато стручњаци причу о ревизији виде као врсту политичког скандала који, кажу, постаје рутина на бх. сцени.

- Ово ће бити само још једна криза у низу коју изазивају Бошњаци, бошњачка политика која се парадоксално залаже највише за опстанак БиХ и желе ту јединствену и унитарну БиХ. Из овога видимо како би она требало да изгледа по њима – да је то заправо земља у којој би доминирао један народ, релативно најбројнији - рекао је професор политичких наука Ненад Кецмановић.

За Кецмановића су најновији догађаји само још једна потврда да БиХ, оваква каква је, више не може да функционише и да би се требало вратити на изворну верзију Дејтонског споразума која је давала више самосталности ентитетима и народима.