latinica  ћирилица
19/02/2017 |  20:28 | Аутор: РТРС

Исламисти поново пријете египатским хришћанима

Теористичка група Исламска држава објавила је видео-снимак на коме пријети египатским хришћанима и на коме се види мушкарац одговоран за крвави бомбашки напад на коптску цркву у Каиру у децембру.
ИД        (Фото:Sputnik/ Andrey Stenin) -
ИД (Фото:Sputnik/ Andrey Stenin)

Маскирани мушкарац у униформи, који је идентификован као Абу Абдулах ал-Масри, на видео-снимку охрабрује и позива милитанте из цијелог свијета да не одустају, а затворенима исламистима у Египту обећава да ће ускоро бити на слободи, када група "ослободи" Каиро.

Предсједник Абдел Фатах ал-Сиси раније је идентификовао нападача као 22-годишњег студента Махмуда Шафика, а вјерује се да је овај преузео име Абу Абдулах ал-Масри.

"Желим да поручим мојој браћи у затвору - радујте се, не одустајте и не очајавајте. Кунем вам се Богом ускоро ћемо ослободити Каиро и вас из заробљеништва. Доћи ћемо са експлозивом, радујте се вјерници", рекао је он.

Најмање 28 људи, већином жена и дјеце, убијено је у децембру када је експлодирала бомба у цркви Светог Марка, сједишту Коптске цркве у Каиру.

Православни Копти, који чине око 10 одсто египатског становништа од око 90 милиона, представљају највећу хришћанску заједницу на Блиском истоку.

Исламска држава преузела је одговорност за тај напад.

Извор: СРНА