latinica  ћирилица
19/02/2017 |  18:59 | Аутор: РТРС

У сриједу одлука о пуштању Ивановића на слободу

У сриједу, 22. фебруара, биће одржано прво рочиште по захтјеву одбране лидера Грађанске иницијативе "Србија, демократија, правда" Оливера Ивановића да му се омогући одбрана са слободе током поновљеног поступка.
Оливер Ивановић - Фото: ТАНЈУГ
Оливер ИвановићФото: ТАНЈУГ

Предсједник Основног суда у Митровици Роксана Комша заказала је за сриједу, 22. фебруар, сједницу на којој ће бити одлучивано о жалби одбране на даљи боравак Ивановић у притвору у коме је већ три године.

Ивановићев адвокат Љубомир Пантовић рекао је раније да је незахвално прејудицирати одлуку, али да ће адвокати одбране поднијети доказе да постоје сви разлози да притвор буде укинут.

Потпредсједник ове иницијативе Ксенија Божовић раније је рекла Срни да и сам Ивановић вјерује да ће му суд одобрити да се брани на слободе.

"Пун је позитивне енергије и нада се да ће већ у среду, 22. фебруара бити у свом стану на слободи јер је постало јасно да је невин и да не постоји ни један доказ који би поткрепио оптужницу да је 1999. године починио ратни злочин", рекла је Божовићева.

Она је изјавила да чланови Грађанске иницијативе "Србија, демократија, правда" вјерују да ће у поновљеном поступку Ивановићу бити донесена ослобађајућа пресуда.

"Очекивали смо да ће Апелациони суд поништити првостепену пресуду. У светлу те одлуке, потврђено је оно што годинама тврдимо - да против Ивановића нема доказа, ни релевантних сведока, који указују на његову наводну кривицу", рекла је Божовићева.

Она подсјећа да је Ивановић више од три године у притвору и да је Основни суд првостепеном пресудом од девет година затвора "погазио право и правду".

"Само образложење те пресуде је било контрадикторно, а сведоци тужилаштва су уместо оптужби, Ивановићу упућивали речи захвалности. Зато верујемо да ће, иако престоји тешка борба, Ивановић изаћи као победник, односно као слободан човек", рекла је Божовићева.

Апелациони суд у Приштини поништио је 16. фебруара првостепену пресуду, којом је Ивановић био осуђен на девет година затвора и наложио поновно суђење.

Он је оптужен за ратни злочин почињен над цивилима 14. априла 1999. и фебруара 2000. године.

Ивановић је ухапшен 27. јануара 2014. године и налази се у затвору у Косовској Митровици.

Извор: Срна