latinica  ћирилица
19/02/2017 |  18:44 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Калинић: Ревизија је порука Србији да се држи даље од Срба у БиХ

Србији, као гаранту Дејтонског мировног споразума али и заштитнику Српске, треба окачити камен око врата како би на дуже вријеме држала руке даље од Срба у БиХ и препустила их поновној политичкој мајоризацији с почетка деведесетих година, каже за Спутњик савјетник предсједника Српске Драган Калинић.
Драган Калинић (фото: © Sputnik) -
Драган Калинић (фото: © Sputnik)

Треба бити наиван па повјеровати да је захтјев за ревизију пресуде против Србије за геноцид у БиХ само истјеривање неке закаснеле правде за Бошњаке, каже Калинић и додаје да сматра да је у питању заузимање нових стартних позиција пред ново мијешање карата на Балкану које ће услиједити у овој и у сљедећој години и неће мимоићи Босну и Херцеговину.

“Претпостављам да ће БиХ ће ићи или у правцу унитаризације или довршавање федерализације. То је очигледно из све јаснијих захтјева Хрвата из БиХ подржаних и у Европском парламенту, али из поступака политичког Сарајева кроз узурпацију институција БиХ. Потребно је Србији као гаранту Дејтонског мировног споразума, али и заштитнику Српске, окачити камен око врата како би на дуже вријеме држала руке даље од Срба у БиХ и препустила их поновној политичкој мајоризацији са почетка деведесетих година“.

Калинић каже да најновији потез Бакира Изетбеговића показује како би, на примјер, функционисало Предсједништво БиХ са само једним предсједником, што би Бошњаци, поред осталог, тражили кроз промјену Устава БиХ.

"Тај захтјев одавно постоји. Зато је од највеће могуће важности да се обједине све релевантне српске политичке снаге у Републици Српској и БиХ и да координирају своје даље потезе да би се сачувао интегритет Српске и пружио јединствен отпор угрожавању безбједности и равноправности Срба у БиХ. Али и да се кроз још тјешњу сарадњу сачува досадашња конструктивна улога Србије у заштити интереса Срба, без обзира на евентуално подношење нове тужбе против Србије“.

Савјетник предсједника Српске Драган Калинић сматра да је сада посљедња прилика да сви српски политичари почну да дјелују у корист свог народа и да ускогруде политичке интересе подреде општем добру за Републику Српску.

Извор: Спутњик