latinica  ћирилица
19/02/2017 |  17:57 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Ко су чланови правног тима "ревизије"! Зашто се крију имена? (ВИДЕО)

Мале су шансе да поступак против Србије буде обновљен, оцјена је бившег члана правног тима Србије Тибора Варадија, који сматра да нису испуњени формални услови. Истовремено, у јавности су се појавила имена правника који ће чинити окосницу правног тима Бакира Изетбеговића. Ево ко ће се упустити у авантуру ревизије...
Предсједништво БиХ - Фото: РТРС
Предсједништво БиХФото: РТРС

Главни дио ревизије пресуде против Србије урадио је амерички дипломата Дејвид Џон Шефер. Медији наводе да је један од највећих правних експерата Била Клинтона и помоћника Медлин Олбрајт, који је, између осталог, као амерички амбасадор учествовао у стварању Међународног кривичног суда за бившу Југославију. Уз Шефера, у писање захтјева за ревизију били су укључени и Француз Ален Пеле и Холанђанин Фон ван ден Бисен који су били дио тима БиХ и у првом поступку, а ту је и Италијан Паоло Палћети. Састав бх. правника још је обавијен велом тајне. Један је ипак данас откривен. 

Енис Омеровић, члан правног тима БиХ, каже да није овлашћен да говори ко сачињава правни тим, "односно домаћи и међународни тим експерата". Потврдио је да је он у том тиму и да може да говори само у своје име, а да зе остале не може.

Оно што је извјесно, јесте да ће члан тима бити и Сакиб Софтић који ће, како је Омеровић потврдио, и званично предати апликацију. А ни сам није сигуран у своју легитимност.

И више него дискутабилну Софтићеву легитимност Србија може оспорити у претпоступку, када ће се испитати процедурална питања - што може трајати и до двије године. Истовремено, о евентуалним новим доказима са бх. стране још се увијено говори.

- Ја о томе не могу говорити из простог разлога што желимо сачекати апликацију. Но, у коначници оставимо Међународном суду у Хагу на коначно просуђивање, на коначно одлучивање има ли уопште и хоће ли у нашем захтјеву, захтјеву БиХ бити нових чињеница или доказа - каже Омеровић.

За бившег члана правног тима Србије Тибора Варадија поступак ревизије мало је вјероватна ствар. 

- Прије свега, веома је тешко замисливо да у ревизији буду неке заиста новооткривене чињенице које би биле од значаја и друго - крајње је спорно да ли је ревизија поднијета на одговарајући начин, јер се ревизија односи на овлашћење које је издато још прије 20-ак година - каже Варади.

Међутим, сви правни аргументи не допиру до Бакира Изетбеговића и њему блиских кругова, као што је Круг 99, који сматра да се поступак ревизије треба наставити без обзира на непредвидиви исход.

Адил Куленовић, предсједник Круга 99, каже да то није одлука ниједног појединца у БиХ, нити Бакира Изетбеговића као члана Предсједништва, већ да је то "израз народне воље због дубоких траума".

И док Куленовић свјесно игнорише чињеницу да народна воља није само бошњачка, јер свиђало му се то или не, у БиХ живи и српски народ који је проживио своје трауме, Варади јасно указује на праксу Међународног суда да се ревизија сматра новим поступком за који је потребно ново овлашћење. 

- Ново овлашћење може да да само Предсједништво БиХ, а не један члан Предсједништва. Понављам, требао бих да видим шта пише у ревизији, али по мом мишљењу, формални услови нису испуњени, а вјероватно ни суштински - наводи Варади. 

Оно што је интересантно јесте да су пред Међународним судом у Хагу до сада била четири захтјева за обнову поступка. Три је суд одбацио на самом почетку због недостатка чињеница, а четврти, на релацији Малезија-Сингапур, још је у току.