latinica  ћирилица
19/02/2017 |  14:42 ⇒ 20/02/2017 | 08:11 | Аутор: РТРС

Сутра Скупштина Подручне привредне коморе Бањалука

У Бањалуци ће сутра бити одржана Скупштина Подручне привредне коморе Бањалука, на којој би требало да буду изабрани предсједници и потпредсједници Коморе и Скупштине.
Горан Рачић (фото:ekapija.com) -
Горан Рачић (фото:ekapija.com)

На изборима је учествовало 617 фирми, које су од 89 привредних друштава која су била понуђена на Коначној листи кандидата, за Скупштину подручне коморе изабрале 51 представника у Скупштини.

У структури нове Скупштине имамо двије трећине тј. 34 нова и 17 старих чланова. Највише 23 представника долази из Бањалуке, 7 из Приједора, 5 из Лакташа, 3 из Козарске Дубице, 2 из Градишке и Српца, а по 1 представник из Новог Града, Кнежева, Челинца, К. Вароши и Прњавора. Малих привредних друштава је 25 или 49%, средњих 19 односно 37% и 7 великих или 14%, наводи се у саопштењу Подручне привредне коморе Бањалука.

Скупштина ће расправљати о 13 тачака дневног реда међу којима су верификација мандата нових чланова Скупштине, избор предсједника и потпредсједника Скупштине, предсједника и потпредсједника подручне коморе, избор чланова Управног и Надзорног одбора, као и Извјештај о раду и Програм рада за 2017.

Досадашњи предсједник Горан Рачић истиче да је овај пут владао велики интерес привредника за изборе у ППК БЛ.

"Избори су били транспарентни и привредници су изабрали своје представнике у нови сазив Скупштине, која ће сутра изабрати ново руководство. У протеклих мјесец дана било је много негативних коментара и неаргументованих оптужи, али сматрам да сваки привредник има право да искаже своје мишљење и незадовљство, али без личних увреда и лажи. Не сумњам да ће чланови Скупштине гласати у у интересу привредника. Не желим уопште коменатрисати негативне коментаре, ни мотиве оних који то раде. Довољно је рећи да они долазе од појединаца који су у претходним мандатима И још увијек актуелном сазиву, заузимали највише позиције у органима Коморе. Били су чланови Управног одбора, предсједници гранских удружења и чланови Скупштине и кроз коморски рад промовисали и себе и своје фирме. За све извјештаје и планове су позитивно гласали, хвалили и подржавали рад руководства Коморе", навео је Рачић.

"Цијеним сваког привредника који успјева да у овој сложеној ситуацији води фирму. Подручна привредна комора БЛ је у протеклом периоду успјела да започне бројне пројекте сарадње са међународним организацијама, органозивали смо посјете многих инвеститора, путовања наших привредника у иностранство и задвољни смо постигнутим. Ове седмице смо потписали уговор са иностраним партнерима о имплементацији пројекта ЕкоИнн који нам у наредне двије године обезбјеђује 120.000 Еур из европских фондова. Скупштина ће у понедјељак оцијенити наш рад", закључио је досадашњи предсједник, Горан Рачић.

Подручна привредна комора броји око 5.500 чланова и покрива територију од два града и 19 општина. Највећа је и најбоље организована подручна комора у коморском систему Републике Српске.