latinica  ћирилица
19/02/2017 |  14:14 | Аутор: РТРС

Дачић: Суд не би смио да разматра приватни политички ангажман Изетбеговића

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је данас да Међународним суд правде у Хагу не би смио да узме у разматрање иницијативу за ревизију пресуде против Србије, будући да је то приватни политички ангажман бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића.
Министар спољних послова Србије Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Министар спољних послова Србије Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

"Реч је о сталном суду пред којим се суде државе. У овом случају, не може Србија да се тужи са Бакиром Изетбеговићем", рекао је Дачић.

Он да очекује да ће Међународни суд правде у Хагу одбацити ову иницијативу, не само због начина на који је она поднесена, већ и због тога што за тим нема потребе.

Дачић је оцијенио да се захтјевом за ревизију пресуде против Србије, који је иницирао Изетбеговић, "баца уље на ватру односа народа унутар БиХ, али и односа држава у региону", преносе београдски медији.

"Србија је могла у више наврата да тужи неке суседне државе за геноцид, масовне ратне злочине и прогоне Срба у Првом и Другом светском рату, али то није учинила јер је потребно да се прекине са комунистичком праксом симетрије кривице", рекао је Дачић.

Извор: Срна