latinica  ћирилица
19/02/2017 |  13:16 | Аутор: РТРС

Требиње: Донаторско вече за обнову Цркве Светог Василија и лијечење Софије Шушић и Милијане Ћећез

У Требињу ће вечерас бити одржано донаторско вече за обнову Цркве Светог Василија Великог у Коњицу, те за помоћ у лијечењу трогодишње Софије Шушић и Милијане Ћећез /47/.
Требиње - Фото: РТРС
ТребињеФото: РТРС

Коњичанки Милијани Ћећез потребна је трансплантација бубрега, а дјевојчици Софије Шушић чији су родитељи у посљедњем рату протјерани из Коњица и тренутно живе у Никшићу, помоћ у лијечењу тешког обољења мозга.

Зоран Пологош, предсједник Удружења Коњичана Републике Српске, које је организатор донаторске вечери, рекао је Срни да га је Милијана Ћећез прије два дана обавијестила да се одриче цјелокупног износа новца који за њу буде прикупљен на вечерашњој донаторској вечери у корист трогодишње Софије Шушић.

"Милијана ме је обавијестила да су Коњичани који живе у Аустралији и Америци прикупили сва потребна средства за њено лијечење, те да жели да се новац који вечерас буде прикупљен за њу преусмјери за лијечење тешког обољења мозга мале Софије", каже Пологош.

Када је ријеч о Цркви Светог Василија Великог, која је девастирана током ратних година, он каже да су посљедњих годину дана интензивирани радови на поправци унутрашњости и порте цркве, за шта велике заслуге има мјесни парох Милан Бужанин.

Пологош је додао да су средства за досадашње радове прикупили углавном Срби који живе у дијаспори, првенствено у Аустралији. Ова црква проглашена је културно-историјским добром од националног значаја.

Он је истакао да очекује добар одзив овој хуманој акцији и захвалио свим Коњичаним у земљи и иностранству који су и до сада имали слуха и нису заборавили мјесто одакле су потекли, као и другим приложницима.

У Коњицу је до 1991. године живјело око 8.000 Срба, а сада их има око 200, углавном старијих.

Ово мјесто један је од симбола српског страдања у Другом свјетском рату и отаџбинском рату.

Донаторско вече биће одржано у Хотелу "Белави" у Требињу са почетком у 19.00 часова.

Средства се могу уплатити и на жиро-рачун Удружења Коњичана Републике Српске: 5517002229505637 код бањалучке Уникредит банке, Филијала Требиње.

Извор: Срна