latinica  ћирилица
19/02/2017 |  11:35 ⇒ 12:56 | Аутор: РТРС

Смањује се број корисника инвалидске пензије у Српској (ВИДЕО)

Број корисника инвалидске пензије у Српској посљедње четири године се смањује.
Пензије - Фото: РТРС
ПензијеФото: РТРС

На крају 2016. године постигнута је најповољнија структура пензија – 55 одсто су старосне пензије, 29,70 одсто су породичне, док инвалидске пензије остварује 15,30 одсто корисника.

Да би достигли европски стандард од 11 одсто инвалидских пензија, у Фонду ПИО процјењују да ће им требати три до четири године.

Педесетпетогодишња Нада Митровић из Брчког, након 34 године и пет мјесеци због болести окончала је радни вијек шалтерског радника у пошти.

Прву инвалидску пензију,у износу од 370 марака, добила је ових дана. До остваривања права прошла је ''сито и решето''. Првостепена и другостепена комисија посљедње три године одбијала ју је пет - шест пута.

- Ја сам у била незадовољна, нормално, кад год су ме одбили. Али сам се надала сљедећем проласку. Толико су ригорозни, строги као професори,т ако да ниједног тренутка нисам сматрала да не раде коректно него управо онако како треба, прича Нада.

Осим Уредбе о медицинском вјештачењу која је у примјени од марта 2013, смањењу броја корисника инвалидских пензија допринијела је и акција ''Стоп преварама- до пензије поштено''. Од 14.650 пензионера, у Бијељини је 1.773 корисника инвалидских пензија.

- Откривен је велики број лажних инвалидских пензија. Било је тога да људи нису ни лежали у болници а добили потврду од специјалисте. Јавна је тајна била прије неколико година дал је то 3.000 или 5.000 и иде се у инвалидску пензију, наводи Саво Пантелић, предсједник Удружења пензионера града Бијељина.

Исплата пензије обустављена је за неколико стотина корисника који су уз помоћ фалсификоване документације остварили право на инвалидску пензију. Покренути су и кривични поступци. Највише их је на подручју Филијале у Требињу.

- 2016. смо завршили са нешто више до 15 посто укупно корисника права на инвалидску пензију, а тај је проценат у Требињу још висок, преко двадесет посто. Некад је био преко 30 посто инвалидских пензија на пдоручју Херцеговине, истиче Младен Милић, директор Фонда ПиО РС.

Акција "Стоп преварама" се наставља. Током исплате јануарске пензије обустављена је исплата за 6.000 корисника који нису уредно доставили потврде о животу. Откривањем лажних корисника уштедјело се и у каси.

- Акцијом "Стоп преварама -до пензије поштено" у претходних пет година остварили смо директну уштеду у буџету РС односно Фонду од преко 30 милиона марака, додаје Милић.

За 257.000 пензионера доприносима се обезбјеђује 76 одсто потребних средстава, док се 24 одсто - односно 241,5 милион марака обезбјеђује из буџета Владе РС.

Захваљујући повећаном броју запослених, у протеклој години, у односу на број пензионера, побољшао се однос са 1,13 на 1,16 у корист запослених.