latinica  ћирилица
19/02/2017 |  11:33 ⇒ 18:46 | Аутор: РТРС

Црнадак: Директан удар на институције и Дејтонски споразум (ВИДЕО)

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак изјавио је данас да је све што се дешава у БиХ у вези са бошњачком најавом подношења захтјева за ревизију пресуде против Србије директан удар на институције БиХ и Дејтонски мировни споразум, и да ће, уколико амбасадор БиХ у Холандији Мирсада Чолаковић не упути његово писмо дипломатским путем тражити њену одговорност и расправу о томе у Предсједништву БиХ.
Игор Црнадак - Фото: СРНА
Игор ЦрнадакФото: СРНА

Црнадак је истакао да бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић сматра да институције БиХ припадају Бошњацима, што је недопустиво.

"Чолаковићева није доставила писмо Међународном суду правде у Хагу. О томе ме обавијестио Изетбеговић, који је рекао да Чолаковићева то неће урадити. Све што се дешава је удар на Дејтонски мировни споразум и институције БиХ. Изетбеговић се овако понаша према мени само зато што сам Србин", рекао је Црнадак новинарима у Бањалуци након састанка са предсједавајућим Предсједништва БиХ Младеном Иванићем.

Црнадак је рекао да ће на посљедње Изетбеговићеве ставове одговорити сутра у детаљном саопштењу.

Он каже да ће дуготрајне стабилности и развоја земље бити онда када у Сарајеву буду разумјели да институције БиХ припадају српском народу онолико колико и Бошњацима.

"Све док буду сматрали да су институције БиХ бошњачке имаћемо овакве проблеме. Изетбеговић се овако не би понашао да су на мом мјесту Златко Лагумџија или Свен Алкајал", додао је Црнадак.

Према његовим ријечима, уколико у наредна два дана Чолаковићева не пошаље његово писмо Међународном суду правде у Хагу, уз одговорност, биће позвана и на консултације у Сарајево.

"Овакве неусаглашене директиве које амбасадорима шаљу поједини чланови Предсједништва БиХ могу довести до потпуне парализе дипломатско-конзуларне мреже БиХ. Овакав принцип јесте промовисао Изетбеговић", сматра Црнадак.

Он је нагласио да је у писму Међународном суду правде у Хагу изнио своја виђења ситуације и одређене чињенице, те да није тврдио да је став БиХ нешто што није усаглашено у Предсједништву БиХ.

"У складу са законом на ово имам право. Због тога сам у праву и Чолаковићева је морала доставити писмо, а не да крши закон. Уколико у наредних неколико дана неко физичко или правно лице у Хагу незаконито и неовлаштено преда нешто за шта буде тврдило да је захтјев за ревизију пресуде, намјера ће ми бити да лично отпутујем у Хаг и изнесем чињенице да Предсједништво БиХ није заузело став о ревизији, да су политички представници Срба и Хрвата против тога и да нико нема легитимитет да се представља као агент БиХ у Међународном суду правде", рекао је Црнадак.

Коментаришући организовње антисрпског скупа, који јер јуче одржан у Загребу, Црнадак је рекао да осуђује овакве поступке и да очекује од институција Хрватске да их у наредном периоду предуприједе.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић након данашњег састанка није излазио пред новинаре.

Извор: Срна