latinica  ћирилица
19/02/2017 |  11:01 ⇒ 16:14 | Аутор: РТРС

Столац: До 15.00 часова гласало 55 одсто бирача (ВИДЕО)

На поновљеним локалним изборима у Стоцу до 15.00 часова гласало је 5.563 или 55 одсто бирача, рекао је члан Општинске изборне комисије Предраг Шупљеглав.
Столац - избори - Фото: СРНА
Столац - избориФото: СРНА

Он је додао да избори протичу без проблема. "Очекујемо да ће тако и остати до 19.00 часова када се затварају бирачка мјеста", рекао је Шупљеглав.

Шупљеглав каже да на биралишта изалазе и грађани бошњачке националности.

Према процјенама Општинске изборне комисије, до 19.00 часова излазност би могла да буде до 65 одсто.

У општини Столац регистровано је 11.404 бирача, од којих 10.012 редовних, 1.321 бирач регистрован је ван БиХ, 31 за гласање у одсуству и 40 бирача који су регистровани да гласају лично.

Мање неправилности током изборног процеса

У Стоцу, гдје се данас одржавају поновљени локални избори, забиљежена су два случаја мањих неправилности, када су бирачи покушали изнијети и фотографисати гласачке листиће.

Вехид Шехић из Коалиције "Под лупом" рекао је да је први случај евидентиран када је један бирач покушао изнијети празан гласачки листић, па га потом вратио, а други случај када је бирач покушао фотографисати гласачки листић.

"Оба случаја евидентирали су посматрачи", рекао је Шехић за портал "Кликс" и нагласио да, осим овога, избори протичу у нормалној атмосфери, без већих неправилности.

Он је истакао да је ово само доказ да се озбиљним приступом приликом организације избора ситуација може одвијати добро и да је тако требало да буде и 2. октобра прошле године и за многе ствари превентивно реаговати јер је и прије избора политичка ситуација била "узаврела".

Из Коалиције "Под лупом" саопштено је да су њихови посматрачи јутрос несметано приступили бирачким мјестима у општини Столац.

"Изборни дан у Стоцу започео је на свих 20 бирачких мјеста. Посматрачи су извијестили да су сви чланови бирачких одбора били присутни на бирачким мјестима у 6.00 часова. Седамнаест бирачких мјеста отворено је у 7.00 часова, а три бирачка мјеста са незнатним кашњењем до 10 минута. Ни на једном бирачком мјесту није забиљежен недостатак изборног материјала, а на свим посматраним бирачким мјестима гласачка кутија је показана празна прије отварања бирачког мјеста. Нису примијећене ни ознаке политичких субјеката на бирачком мјесту или у кругу од 50 метара око бирачког мјеста", наводи се у саопштењу.

Коалиција "Под лупом" позива грађане Стоца да изађу на изборе, али и да пријаве евентуалне уочене неправилности Коалицији на број телефона 060 322 6410.

Грађани ће данас начелника општине Столац бирати између кандидата ХДЗ-а БиХ Стјепана Бошковића и његовог ривала из СДФ-а Мате Комшића, док се на листићу за општинско вијеће налази 68 кандидата из 14 политичких субјеката.

Право гласа имају 11.404 бирача.

Поновљени избори у општини Столац одржавају се због тога што је 2. октобра прошле године, на дан када су одржани локални избори у цијелој БиХ, у Стоцу прекинут изборни процес због инцидената на бирачким мјестима.

Извор: СРНА