latinica  ћирилица
19/02/2017 |  10:00 ⇒ 12:22 | Аутор: РТРС

Иванић: Гаранти Дејтонског споразума да осуде Изетбеговићеву одлуку

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић најавио је да ће затражити од земаља које су гарант Дејтонског мировног споразума да се изјасне о одлуци бошњачких представника да поднесу захтјев за ревизију пресуде против Србије и истакао да очекује да ће неко већ једном осудити лидера СДА Бакира Изетбеговића и ову странку.
Младен Иванић (фото: © Танјуг/ Драган Кујунџић) -
Младен Иванић (фото: © Танјуг/ Драган Кујунџић)

Он истиче да ова одлука бошњачких представника може имати катастрофалне посљедице по БиХ и најављује да ће покренути дипломатску офанзиву због самосталног дјеловања Изетбеговића и СДА.

"Први пут од Дејтона међународни званичници су били против неког плана бошњачких политичара и сада ћу истрајати у добијању јасних одлука међународне заједнице", поручио је Иванић.

Он каже да не очекује велику регионалну кризу због овог потеза, те наводи да је Србија веома практична јер зна да од ревизије пресуде нема ништа.

"Остаће траг у односу Бошњака и Срба и траг на БиХ. Ако ово прође без санкција за БиХ, онда је јасно да она постоји само на папиру и да свако може да ради шта хоће", оцијенио је Иванић за "Вечерње новости".

Он истиче да покретање захтјева за ревизују пресуде покреће низ питања, а једно од најважнијих је ванинституционално дјеловање бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића.

"Разговарао сам са њим прије доношења одлуке. Видио сам да је Изетбеговић свјестан да је под притиском амбијента у Федерацији БиХ и да нема снаге да се томе одупре. Рекао ми је чак да не би могао да се прошета кроз Сарајево ако не дође до ревизије поступка", рекао је Иванић.

Он каже да се није чуо са Изетбеговићем након што је донио ову одлуку и да и даље не намјерава да то учини јер, како каже, не види ниједан разлог да прича са неким ко заобилази институције БиХ и ко их разбија.

Иванић оцјењује да ће пад ревизије пресуде у Хагу бити и пад Бакира Изетбеговића на политичкој сцени и да је тога свјесна и опозиција у Федерацији БиХ која већ годинама на њега врши притисак.

Он је рекао и да сумња да ће бити отворен судски процес против Изетбеговића због рушења БиХ јер СДА има огроман утицај на правосудне институције.

Извор: СРНА