latinica  ћирилица
18/02/2017 |  20:59 | Аутор: РТРС

Могерини-Звиздић: Напредак у реформама

Шефица ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини изјавила је данас у Минхену да наредни период за БиХ треба да буде у знаку испуњавања задатака из Реформске агенде и финализовања одговора из Упитника Европске комисије, што је предуслов за даљи развој и просперитет.
Минхен: Звиздић - Могерини - Фото: СРНА
Минхен: Звиздић - МогериниФото: СРНА

Могеринијева је у разговору са предсједавајућим Савјета министара БиХ Денисом Звиздићем похвалила видљиво унапређење регионалне сарадње и активности које је Савјет министара БиХ предузео у посљедње вријеме у том сегменту.

Она је истакла подршку наставку реформи у БиХ и рекла да су врата ЕУ отворена за БиХ, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Могеринијева је похвалила напредак БиХ у европским интеграцијама и економском развоју.

Звиздић је рекао да Савјет министара БиХ интензивно ради на спровођењу циљева и задатака из Реформске агенде, као и да се процес попуњавања Упитника Европске комисије, који је БиХ добила почетком децембра прошле године, реализује предвиђеном динамиком. Он је нагласио да је БиХ опредијељена за европске интеграције и да је чланство у Унији приоритет и стратешки циљ.

Звиздић је изразио наду да ће БиХ до краја године добити статус кандидата ЕУ. Истакао је искорак БиХ на путу у НАТО и рекао да би активирање МАП-а за БиХ била кључна порука за стабилност и безбједност западног Балкана.

Очекује се да ће Могеринијева почетком марта посјетити БиХ и то ће бити прилика да се упозна о до сада оствареном напретку, те планираним активностима на путу европских интеграција.

Извор: СРНА