latinica  ћирилица
18/02/2017 |  18:08 ⇒ 18:14 | Аутор: РТРС

Осуђен на 15 година због ратног злочина а слободно шета Сарајевом

У БиХ се поједни осуђеници за ратне злочине и након правоснажне другостепене пресуде и даље слободно крећу.
Нихад Бојаџић (фото: www.poskok.info) -
Нихад Бојаџић (фото: www.poskok.info)

То потврђује случај Нихада Бојаџића. Вијеће Суда БиХ потврдило је Нихаду Бојаџићу, ратном замјенику команданта јединице " Зулфикар" тзв. Армије БиХ, казну од петнаест година затвора коју му је у првостепеној пресуди изрекао Суд БиХ 2015. године.

У већини случајева, када је особа осуђена на само пет година и један дан, мора одмах на издржавање казне, међутим, у случају Бојаџића, који је осуђен због тешког ратног злочина, то не вриједи. Упркос таквој пресуди, Бојаџић се и даље слободно шета Сарајевом, тврди Вечерењи лист.

Поједини припадници тзв. Армије БиХ који су осуђени за ратни злочин служили су казну и у затвору отвореног типа.

Суд БиХ је почетком јанура ове године донио другостепену пресуду којом су потврђене осуђујуће пресуде тројици бивших официра тзв. Армије БиХ проглашених кривима за ратне злочине над Хрватима у селу Трусина код Коњица.

Одбачене су жалбе обране и потврђена је првостепена пресуда којом су Менсур Мемић и Неџад Хоџић проглашени кривим за ратни злочин против ратних заробљеника, а Нихад Бојаџић за ратни злочин против цивилног становништва и ратни злочин против ратних заробљеника.

Поређења ради,  према писању листа Блиц Суд БиХ је у протеклих 15 година свог постојања чак три четвртине затворских казни за ратне злочине изрекао  - Србима.

Према најновијим подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, који су ажурирани пре два дана, судије Суда БиХ су од 2002, када је та правосудна институција почела са радом, па све до данас правоснажно осудиле 112 Срба на укупно 1.651,5 година затвора, што износи чак 74,9 одсто свих изречених затворских казни за ратне злочине.

У исто вријеме, Суд БиХ је за иста кривична дјела изрекао правоснажне пресуде за само 39 Бошњака и 26 Хрвата.

Извор: ХМС/Блиц